Zpráva WTO má udělat čáru za tahanicemi Boeingu s Airbusem

Ženeva – Spor dvou největších výrobců letadel, společností Boeing a Airbus, ohledně nedovolené státní podpory pokračuje. Světová obchodní organizace (WTO) uvolnila předběžný nález, který by měl celý spor vyřešit. Je sice neveřejný, podle nezávislého zdroje ale organizace zjistila, že americká vláda v minulosti pomohla Boeingu pěti miliardami dolarů.

Otevřený boj probíhá mezi americkým Boeingem a jeho evropským konkurentem Airbus už dlouhé roky. Jeho součástí jsou i vzájemná obvinění o státní podpoře konkurenta. Předběžná zpráva by měla pomoci celý spor vyřešit. „Vždy jsme tvrdili, že ke skutečnému řešení můžou vést jen vyjednávání mezi Evropskou komisí a Spojenými státy. Jediná cesta, jak tento spor vyřešit, je dosáhnout mimosoudní dohody. Doufáme, že dnešní zpráva řešení urychlí,“ nechal se slyšet eurokomisař pro obchod Karel De Gucht.

Na to, že by se obě strany byly schopny dohodnout, to ale zatím nevypadá. Místo toho se vzájemně obviňují, že díky nedovolené pomoci od svých vlád v rozporu s pravidly světového obchodu profitují. Zcela čisté svědomí přitom nemá ani jeden z leteckých výrobců. „Airbus dostával bezrizikové úvěry, a tak porážel americkou konkurenci, na druhou stranu zase Boeing dostával státní podporu a granty jak od federální vlády, tak od NASA,“ připomíná.

Spory Boeingu s Airbusem (zdroj: ČT24)

Zpráva Světové obchodní organizace je neveřejná. Odtajnit by se měla do roka. Přístup k ní mají pouze zástupci USA a Evropské unie a obou zúčastněných firem, jeijichž právníci ji teď mají na stole. Podle zdroje blízkého unii je zpráva příznivá pro evropského výrobce, podle toho amerického zase pro Boeing.