Boeing se chce pustit do lukrativní vesmírné turistiky

New York - Americký výrobce letadel a zbraní Boeing se chystá zaměřit i na vesmírnou turistiku. Lety na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) by z mysu Canaveral na Floridě mohl spustit už v roce 2015, napsal deník The New York Times. Jednalo by se o první vesmírné lety pro veřejnost vypravované ze Spojených států. Sedadla ve svých lodích by chtěl Boeing pronajímat i americké vesmírné agentuře NASA.

Záměr Boeingu spustit vesmírný program pro turisty je vedlejším produktem strategie prezidenta Baracka Obamy, který chce, aby dopravu astronautů na oběžnou dráhu převzaly od NASA soukromé firmy. Boeing již s lasvegaskou společností Bigelow Aerospace uzavřel smlouvu v hodnotě 18 milionů dolarů na předběžný vývoj a testy modulu pro sedm pasažérů.

NASA podle současných plánů počítá jenom se čtyřčlennými posádkami, tři místa by tak byla volná pro turisty. Šlo by o první vesmírné lety pro turisty vypravené ze Spojených států. Dosud je na ISS vypravovali pouze Rusové ze svého kosmodromu v kazašském Bajkonuru.

„Jsme připraveni začít s oslovováním potenciálních zákazníků,“ řekl Eric Anderson, který patří mezi zakladatele firmy Space Adventures. Jeho společnost se zaměřuje na vesmírnou turistiku a bude pro Boeing na trhu nabízet místa ve vesmírných letech.

Na kolik vesmírná cesta s Boeingem vyjde?

Přesné ceny letů do vesmíru Boeing zatím nestanovil. Podle Andersona ale bude americký výrobce letadel schopen konkurovat Rusům. Ti lety do vesmíry nabízejí za desítky milionů dolarů. Například zakladatel populárního cirkusu Cirque du Soleil Guy Laliberté loni za osmidenní pobyt na vesmírné stanici zaplatil 40 milionů dolarů.

Kdyby soukromé firmy dopravovaly k mezinárodní vesmírné stanici i profesionální astronauty, pro NASA by to pak znamenalo značnou úsporu nákladů. Na ceny by tlačila i konkurence. NASA by tak měl k dispozici více prostředků pro mise do hlubokého vesmíru. Zapojení soukromého sektoru by navíc mohlo mít blahodárný vliv také na americkou ekonomiku, která se doposud nevzpamatovala z otřesů způsobených finanční krizí. Rozvoj vesmírné turistiky by pro USA mohl znamenat vznik nového vysoce ziskového odvětví.

Osud amerických turistických letů do vesmíru teď leží nicméně v rukou Kongresu. Američtí zákonodárci teprve budou rozhodovat, zda souhlasí s reformou NASA navrženou Obamou. Kongres má na stole totiž i konkurenční návrh, který v podstatě zamýšlí pokračovat v dosavadním vesmírném programu bez většího podílu soukromých firem.

Boeing
Zdroj: ČT24/www.compliancebuilding.com