Krize eura zažehnána? Zatím ne

Atény/Dublin – Řecko se pozvolna začíná vracet na finanční trhy, snaží se ukusovat z vysokého deficitu a na první pohled by se mohlo zdát, že se do eurozóny, potažmo do Evropské unie, pomalu vrací finanční stabilita. Jenže podle některých ekonomů by to mohlo být jen zdání. Dluhová krize, která zaútočila na jednotnou evropskou měnu v dubnu a v květnu a vyvolala paniku na světových finančních trzích, se může vrátit. I když se silnější země eurozóny včele s Německem snaží euro zachránit vydatnými finančními injekcemi, slabší členové včele s Řeckem či Irskem stále dávají investorům řadu důvodů, proč se od nich držet dál, což by ve svém důsledku mohlo stabilitu jednotné evropské měny ohrozit. Krize eura tak zřejmě ještě zdaleka není zažehnána.

Marco Annunziata, hlavní ekonom UniCredit Bank

„Stále přetrvává nejistota ohledně toho, jak moc peněz bude ještě potřeba k restrukturalizaci bankovního systému. Je zde stále riziko státního bankrotu v Řecku, Portugalsku a Irsku. Stále se probíjíme poslední fází finanční a dluhové krize.“

Zdání finanční stability v Evropě v červenci obnovil štědrý záchranný balík v sumě 750 miliard eur (19,1 bilionu korun). Přesto je na trzích stále znát nervozita. V Řecku totiž citelně přibývá nezaměstnaných, ve druhém čtvrtletí se míra nezaměstnanosti vyšplhala na 11,8 procenta, tedy na desetileté maximum. Ruku v ruce s tím klesají příjmy z daní a naopak se zvyšují výdaje na sociální dávky. Panují proto obavy, zda bude Řecko schopné dostát svým závazkům v oblasti snižování deficitu, a pokud jim nedostojí, vznáší se otazník i nad tím, zda mu unie neutne přísun pomoci.

Portugalsko se podobně jako Řecko potýká s vysokou nezaměstnaností. Bez práce je zhruba 11 procent obyvatel. Hrozbu pro finanční stabilitu v Evropě ale představují i další země balancující na hraně zhoršení ratingu. Agentura Standard and Poor's má negativní výhled také pro Španělsko, Irsko a Velkou Británii.

„Zajisté nejsme ve stejné situaci jako v květnu, kdy byly vyspělé země vytlačovány z trhu, nicméně vládám zabere ještě čas, než připraví plán fiskálních úprav,“ míní Moritz Kraemer z agentury Standard and Poor's, podle kterého je velká šance, že se Evropská unie ještě dočká propadu ratingu některého ze svých členů.

Důvěryhodnost Irska podkopává zestátněná banka

Zatímco Řecko či Portugalsko ohrožuje narůstající nezaměstnanost, důvěru investorů v Irsko podkopávají spíše nejasnosti ohledně osudu banky Anglo Irish Bank, kterou vláda převzala počátkem loňského roku, tedy v době vrcholící finanční krize. Investoři se zatím stále nedozvěděli, jaké náklady si sanace banky vyžádá. Důvěra investorů je přitom klíčová kvůli tomu, že určuje, za kolik si bude země půjčovat na finančních trzích. Pokud by úrokové sazby začaly prudce růst, mohlo by Irsko podobně jako Řecko v květnu ztratit schopnost půjčovat si na trzích peníze na krytí svého dluhu.

Irsko se přitom právě kvůli záchraně Anglo Irish Bank, do které už nalilo více než 23 miliard eur, loni zařadilo mezi země s nejvyšším rozpočtovým schodkem. Vyšplhal se na 14,3 procent hrubého domácího produktu a byl tak dokonce vyšší než deficit řeckého rozpočtu, který činil 13,6 procenta HDP.