Renault upírá svůj zrak stále více na Rumunsko

Titu - Renault sází na Rumunsko. Francouzská automobilka zde otevřela nové testovací centrum pro své vozy. Po Francii je druhé největší, ve východní Evropě je jediné svého druhu. Testovací centrum si vyžádalo 450 milionů eur a automobilka si pro něj vybrala malé městečko Titu, ležící 55 kilometrů severozápadně od rumunské metropole.

V testovacím centru najde pracovní příležitost minimálně 2 200 lidí. Renault již v Rumunsku působí - prostřednictvím výrobního závodu Dacia v Mnioveni a vývojového střediska v Bukurešti. „Kromě vnější podpory se jedná o mobilizaci několika set rumunských a francouzských zaměstnanců, kteří odvádí pro skupinu Renault každý den ty nejlepší výsledky,“ říká o novém středisku šéf Renaultu Patrick Pelata.

Centrum by mělo hlavně sloužit i pro levnější modely z dílny Dacia. „Tzn. vozy, které vznikají na platformě B0, tedy auta jako Dacia Logan, Logan MCV či Dacia Sandero,“ vysvětlil redaktor serveru Autoweek.cz Vladimír Rybecký.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Testovat by se zde ale mohly i modely a připravované novinky Renaultu vyráběné v nedalekém Turecku. „Dá se předpokládat, že se tam budou zkoušet i jiné vozy, které bude chtít mít Renault trošku víc stranou od střediska zájmu,“ doplnil Rybecký.

Plány na výstavbu centra v Titu začal Renault spřádat už v roce 2007. Na jaře podepsal s tamní agenturou pro zahraniční investice dohodu o realizaci investičního projektu.