Americká ropa před otevřením ropovodu z Kanady zlevnila

Londýn - Světové ceny ropy dnes třetí den po sobě klesaly a americká lehká ropa WTI se propadla o téměř dvě procenta pod 75 dolarů za barel. Ropný trh se připravuje na dnešní zprovoznění významného ropovodu Line 6A společnosti Enbridge z Kanady do Spojených států, jehož uzavření vytlačilo v pondělí ropu nad 78 dolarů za barel.

Největší zařízení pro přepravu ropy z Kanady do USA bylo od minulého pátku kvůli úniku ropy odstaveno, což vyhnalo její cenu vzhůru. Ropovod napájí americké rafinerie více než miliony barely ropy denně a je napojen na klíčové ropné překladiště v oklahomském Cushingu.

Znovuotevření ropovodu odstraní faktor, který poskytoval cenám ropy v minulých dnech výraznou podporu, a někteří analytici tak nyní čekají pokles cen. Impulsem k růstu cen se nyní mohou stát hurikány v Mexickém zálivu, i když tato hrozba už v dohledné době zmizí. „Prozatím by se cena WTI mohla obchodovat v dosavadním rozpětí 70-80 dolarů, jakmile však opustíme sezonu hurikánu, bude obrana hranice 70 dolarů čím dál obtížnější,“ řekl agentuře Reuters analytik firmy MF Global Edward Meir.

Reportáž o cenách ropy (zdroj: ČT24)