Brusel vyšetřuje tajnou dohodu ČEZ, J&T a EnBW o české energetice

Brusel/Praha – Česká energetika je v hledáčku vyšetřovatelů Evropské unie. Podle listu Financial Times vyšetřuje Evropská komise tajnou dohodu o rozdělení českého energetického trhu, kterou loni v červnu podepsali zástupci společností ČEZ, J&T Finance Group a německé EnBW. Vyšetřování souvisí s razií, kterou loni v listopadu komise podnikla v kancelářích ČEZu a J&T.

Financial Times má k dispozici kopii dokumentu datovaného 24. června, který podepsali představitelé tří firem. Ten údajně nastiňuje, jak by si všechny tři firmy mohly po tendru britské International Power na prodej opatovické elektrárny vyměnit podíly, které drží v české energetice. V důsledku těchto výměn pak EnBW získala většinu v Pražské energetice a ČEZ a J&T získaly téměř 100 procent Pražské teplárenské.

Loni v listopadu podnikla komise razie v kancelářích ČEZu a J&T. Podle informací zdroje listu byl jedním z důvodů tohoto vyšetřování získaný dokument. ČEZ podle listu popřel, že by se dopustil něčeho nekalého, a J&T nevidí na dohodě mezi firmami nic závadného.

Telefonát Jany Klímové (zdroj: ČT24)

ČEZ tvrdí: Nic jsme neporušili

„Vyšetřování Evropské komise probíhá již téměř rok, překvapuje nás, že se toto vydává za novou zprávu,“ podtrhla mluvčí ČEZ Eva Nováková. „Jsme přesvědčeni, že veškeré naše kroky na trhu s elektřinou jsou v souladu se všemi zákony, pravidly i dobrými mravy,“ dodala.

Podle mluvčí Evropské komise Amelie Torresové je šetření stále v předběžné fázi. Kdy by mohly být známy výsledky analýz komise, která v EU dohlíží na dodržování antimonopolních pravidel, mluvčí neuvedla. Upozornila však, že se komise snaží v podobných šetřeních vždy postupovat co nejrychleji, konkrétní délka případu je ale odvislá mimo jiné od jeho složitosti a množství dotčených firem.

Evropská komise
Zdroj: ČT24