Ministr Drobil vzkázal vedení ArcelorMittal, že nepodnikají v banánové republice

Ostrava - Spor mezi firmou ArcelorMittal Ostrava a ministerstvem životního prostředí pokračuje. Oceláři si stěžují – nesouhlasné stanovisko, které nám znemožňuje rekonstruovat část ocelárny, ohrozí naši konkurenceschopnost a může vést k propouštění. Ministr Drobil vzkazuje: Podnikáte uprostřed Evropy, ne v banánové republice. Vedení společnosti ArcelorMittal bude chtít o celé situaci jednat s ministerstvem životního prostředí už v nejbližších dnech.

Přestřelka mezi druhým největším zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji a ministerstvem životního prostředí nemá konce. Ministerstvo tento týden rozhodlo - s rekonstrukcí části ocelárny firmy ArcelorMittal nesouhlasíme. Pro tu znamená rozhodnutí údajně snížení konkurenceschopnosti a časem prý také propouštění. „Taková rozhodnutí, která snižují konkurenceschopnost firem, jsou nerozumná a v konečném důsledku mohou přinést problémy s nezaměstnaností, které už teď jsou v tomto regionu velké,“ uvedla mluvčí společnosti ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová. „Pokud by takto významný zaměstnavatel musel propouštět, pak by jistě nezaměstnanost v celém kraji vysoce rostla,“ potvrdila mluvčí ostravského úřadu práce Martina Kubínová.

„Já se skutečně obávám, že pánové a dámy z Mittalu si budou muset rozmyslet, kde chtějí podnikat. Já je prosím, aby pochopili, že tady nejsou v žádné banánové republice, že jsou uprostřed Evropské unie,“ nebere si servítky ministr životního prostředí Pavel Drobil. Rekonstrukce části ocelárny přinese navýšení prašnosti o pět tun ročně. Pokud k ní nedojde, zastaví se práce na celém odprášení aglomerace, které mělo prašnost snížit o dvě stě tun. „Rozhodnutí ministerstva zastavilo modernizaci celého provozu ocelárny a tím pádem i kompenzační opatření, která by přinesla v konečném důsledku snížení emisí prachu minimálně o sto tun ročně,“ uvedla mluvčí Breiová.

„Na to neexistuje právní podklad a my se obáváme, že by to vedlo v podstatě k vynulování té zátěže,“ hájí stanovisko ministerstva životního prostředí mluvčí Jarmila Krebsová. Rozhodnutí nezměníme. Peníze máte, investujte je do životního prostředí. Takový je vzkaz ministra Drobila vedení společnosti ArcelorMittal Ostrava. „Pokud Mittal chce být konkurenceschopný a chce mít svůj závod v této aglomeraci, tak bude muset dramaticky investovat do ekologických investic, ta firma na to má,“ řekl. „ArcelorMittal vynaložil během posledních několika let několik miliard korun a jenom na ekologické investice více než dvě a půl miliardy korun,“ oponuje mluvčí společnosti Věra Breiová. Oceláři chtějí s ministerstvem dále jednat v nejbližších dnech.