K hotelovým hvězdám asi přibudou „kvéčka“ označující kvalitu

Praha - Vedle klasických hvězd by kvalitu tuzemských hotelů a restaurací nově mohla určovat také barva písmene „Q“. Podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) je současný systém pro cizince nesrozumitelný. Nový systém hodnocení hotelů má turistům zjednodušit přehled o kvalitách služeb. Kromě vybavení hotelu má informovat i o schopnostech managementu nebo třeba o způsobu nákupu zásob. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

„Jednali jsme s asociacemi cestovních kanceláří i hotelů a restaurací. Začneme ratingem hotelů v rámci celého Česka. Hvězdičkování vzniká chaoticky a my mu chceme dát řád, aby informace pro cizince byly relevantní a věděli, s jakou kvalitou služeb se setkají,“ řekl deníku Jankovský.

Nová certifikace by stávající hvězdičky neměla nahradit, ale doplnit. Hvězdičky totiž hodnotí především vybavenost hotelů. V oblasti služeb se zaměřují spíš na recepci či parkování, píše deník.

Hodnotit by se měla i práce managementu

Nový systém by měl jít ještě dál. „Bude se hodnotit práce managementu,“ upřesnil prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR) Pavel Hlinka. Klasifikace by tak například vypovídala o tom, jestli se zaměstnanci hotelů účastní školení, jak probíhá vyřizování reklamací nebo třeba i průběžných auditů.

O přesné metodice není podle deníku zatím rozhodnuto. Není zatím jasné, kdo bude certifikáty udělovat. Představitelé zúčastněných ale přiznávají, že inspirací je pro ně podobný systém fungující už tři roky v Německu. Tamní projekt pod názvem ServiceQualität zahrnuje tři stupně označených písmenem Q.

Podle Hlinky by „kvéčka“ mohla být použita i v ČR. Jenom místo označení získaných stupňů by hoteliéři získali bronzové, stříbrné nebo zlaté písmeno. Certifikace bude zcela dobrovolná. Jednotný hvězdičkový systém teprve od letošního roku platí v pěti zemích Evropské unie, mezi nimi je i ČR. V Česku hvězdičky udílí AHR a účast je dobrovolná. Přesto i hotely, které se na klasifikaci AHR nepodílejí, mohou hvězdičky používat, napsala dnešní MfD.