Německá ekonomika „šlápne na brzdy“, růst by ale měla dál

Berlín – Oživení německé ekonomiky, ze kterého v posledních měsících profitují i české firmy, zřejmě ve zbytku letošního roku výrazně zpomalí. Předpovědělo to německé ministerstvo financí. Jedním z důvodů horších hospodářských výsledků největší evropské ekonomiky bude podle něj mimo jiné slabší růst zahraničního obchodu.

„Vzestup (ekonomiky) by měl ve zbytku roku pravděpodobně pokračovat, i když výrazně pomalejším tempem,“ uvedlo ministerstvo. Ve druhém čtvrtletí německá ekonomika díky silnému vývozu stoupla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 2,2 procenta, tedy nejrychleji od znovusjednocení země. Řada ekonomů proto zlepšila odhad celoročního růstu německého hospodářství navzdory známkám, že růst již mohl dosáhnout svého vrcholu.

Zakázky německého zpracovatelského sektoru v červenci zaznamenaly nejprudší pokles za více než rok a nálada německých analytiků a investorů se tento měsíc propadla nejníže od loňského února.

„Oslabování průmyslové dynamiky zčásti odráží pokles tempa růstu zahraničního obchodu,“ upozornilo ministerstvo. Dodalo však, že klesající nezaměstnanost pravděpodobně podpoří soukromou spotřebu.

Evropská komise minulý týden prudce zvýšila odhad letošního růstu německého hospodářství na 3,4 procenta z dříve předpokládaných 1,3 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Země se v polovině roku 2008 propadla do hospodářské recese, ve které setrvala celý další rok. K růstu se německá ekonomika vrátila až loni ve druhém čtvrtletí.