Pozici v Číně Google vylepšuje náborem zaměstnanců

Peking – Internetová společnost Google se rozhodla v Číně přijímat nové zaměstnance. Během příštích dnů by chtěla přijmout několik desítek specialistů na marketing a programování. Jinak mimořádně úspěšná značka v oblasti internetového vyhledávání se snaží zastavit propad právě na čínském trhu. Před půl rokem se totiž Google rozhodl kvůli neshodům s čínskými úřady tamní trh opustit.

Příčinou slabé pozice Googlu v Číně je kritická reakce uživatelů kvůli občasnému blokování. Řada z nich proto přechází k čínským alternativám. I když Google na jaře z Číny odešel, zanechal tam vývojové centrum a oddělení prodeje reklamy. Propaguje tam i svůj operační systém Android, který využívají takzvané chytré mobilní telefony. Firma uvedla, že chce v Číně přijmout minimálně 40 nových zaměstnanců.

„Tým našich specialistů v Pekingu a Šanghaji se dál zaměřuje na to, aby naše služby v Číně neustále inovoval,“ odpověděl Google na zaslané dotazy. Fanoušci Googlu v Číně tak doufají, že Google by mohl svůj čínský web opět plně zprovoznit, ačkoli firma sama nic takového nenaznačila. Žádná reklama Googlu v Číně ale nedává jeho nynější snahy do souvislosti s čínským webem Google.cn.

Google se s Čínou rozkmotřil kvůli cenzuře a hackingu

Google odchod z Číny avizoval už v lednu, kdy uvedl, že se nechce dál podílet na cenzuře vyhledávání, jak požaduje vláda. Jako důvod uváděl také to, že se jeho stránky staly několikrát terčem útoku hackerů, který zřejmě pocházel z čínského území. Kritici Googlu tvrdí, že firma nedokázala držet krok s čínským rivalem Baidu, a proto odešla. Tuto interpretaci Google vždy odmítal, někdejší šéf čínské součásti Google Kchaj-fu Le-e ale nedávno listu Financial Times řekl, že Google v Číně neudržel technologický náskok.

Čína má největší internetový trh na světě podle počtu uživatelů. Celkem jich je více než 420 milionů. Společnost Analysys uvádí, že Google měl ve druhém čtvrtletí na trhu internetového vyhledávání v Číně podíl 24,2 procenta, zatímco v prvním čtvrtletí to bylo 30,9 procenta. Prakticky celá ztráta podílu šla ve prospěch Baidu, jehož podíl vzrostl asi na 70 procent z předchozích 64,2 procenta v prvním čtvrtletí.

Čínské sídlo společnosti Google
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo