Stát zmrazil nepoctivým obchodníkům s benzinem miliardy

Praha - Finanční úřady zesílily tažení proti daňovým podvodům s pohonnými hmotami. Úřady nepoctivým dovozcům, překupníkům a menším čerpadlářům, kteří se už léta ve velkém vyhýbají placení DPH a spotřební daně, zmrazily či už zinkasovaly za letošní rok celkem 25 miliard korun. Informaci přinesl deník Právo, kterému to potvrdil vrchní ředitel České daňové správy Jan Knížek.

„Od konce loňského roku do letošní poloviny srpna provedla daňová správa na 130 velkých kontrol, 750 menších prověrek a realizovala na 300 vytýkacích řízení kvůli tomu, že neseděly vykázané odpočty DPH,“ řekl Právu Knížek. Stát od nepoctivců dodatečně vybral od začátku roku devět miliard korun, většina z těchto peněz byla nejprve na účtech preventivně zmražena, a když se ukázalo, že jde prokazatelně o daňový únik, strhnul jim je. O dalších osm miliard se podařilo snížit vykázanou ztrátu, tedy peníze, o něž si obchodníci neoprávněně snižovali svůj daňový základ. Dalších osm miliard korun leží v zajišťovacích příkazech.

Na černé listině přibylo od května 200 dalších firem a podnikatelů

Finanční úřady nejdou po obchodnících náhodně, ale vycházejí ze své interní černé listiny daňových podvodníků s pohonnými hmotami. Seznam už obsahuje stovky firem či podnikatelů a měsíc od měsíce se rozšiřuje. „Na interní černé listině daňové správy přibylo k polovině srpna proti květnu již 200 dalších především menších firem a podnikatelů. Je jich zhruba 450 a jejich počet neustále narůstá,“ dodal Knížek.

„Budeme pokračovat v dosavadním trendu tvrdých kontrol. V okamžiku, kdy vstoupí v platnost připravovaná novela zákona o DPH, která by měla platit od 1. ledna 2011, tak máme v ruce další nové možnosti, jak se proti daňovým únikům bránit,“ uvedl Knížek.

Kolotočové podvody fungují na principu dlouhého řetězce transakcí a následných žádostí o vrácení DPH od státu. Zjednodušeně řečeno, někdo zakoupí v unii zboží bez daně z přidané hodnoty, nicméně následně jej prodá i s daní. Státní pokladny v EU takto ročně přicházejí o miliardy eur. O výjimku z pravidel Evropské unie při výběru daně z přidané hodnoty u motorových paliv požádalo Česko na konci srpna. Podle výjimky, kterou musí pro Česko schválit všech 27 členských států EU, by DPH museli odvádět až koneční prodejci, tedy například čerpací stanice.

Nafta
Zdroj: ČT24
Vydáno pod