„Teď, když vnitro řídí Radek, budeme mít holý zadek,“ křičelo se na Palachově náměstí

Praha – Na náměstí Jana Palacha opět zavládl klid. Demonstranti mají pro dnešek „odpracováno“. Během odpoledne na něm ale protestovalo až 40 tisíc lidí, kteří sem dorazili v průvodu dlouhém 3,5 kilometru. Odboráři tak dávali vládě najevo svou nespokojenost se škrty, které chystá. Jde především o plánované snížení prostředků určených na platy o 10 procent. Jako první se dnes na Letné sešli policisté a hasiči spolu s civilními zaměstnanci ministerstva vnitra. Na pomoc Pražanům však přispěchali i pracovníci z dalších oborů ze všech koutů České republiky. Hasiči třímali balonky s logem svého odborového svazu. Dav pískal, křičel a komplikoval dopravu. Demonstrace se neobešla bez incidentů, nespokojený dav se dostal až do vestibulu ministerstva vnitra, kde se střetl s ochrankou a poničil část vybavení. Průběh celé demonstrace jste mohli sledovat v ON-LINE reportáži.

Odboráři se nejprve z pražské Letné přesunuli k ministerstvu vnitra, kam proniklo několik desítek demonstrantů. Tam projevili svůj nesouhlas pískáním a skandováním hesel „Už jsme tady“ nebo „Demisi“. Během vnikání poškodili demonstranti vstup do sídla ministerstva vnitra. Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) jejich jednání označil jako netolerovatelný kriminální delikt. Vnitro chce hledat viníky a dát jim škodu k náhradě.

Po incidentu ve vestibulu ministerstva před jeho vchod demonstranti položili smuteční věnec a rakve s nápisem Policie. Průvod poté vyrazil přes Letenské sady k Úřadu vlády, kde na něj čekala další část nespokojených státních zaměstnanců.

Veřejnost se k demonstrantům přidala na pražském Klárově. V plné síle se průvod sešel až na náměstí Jana Palacha, kde také proběhla samotná demonstrace. Trvat měla zhruba hodinu. Její program se však zpozdil. Náměstí totiž lidé zcela zaplnili a další se tam nemohli dostat. Nakonec se museli spokojit s místem na Mánesově mostě. Během demonstrace vystoupili nespokojení předáci různých odborových svazů.

Trasa protestního pochodu Prahou

Všechny odbory měly stejný cíl - chtěly zabránit snižování platů. „Nechceme, aby byly sníženy platy v roce 2011, protože se to dělo a děje už v letošním roce,“ řekl například předseda Nezávislého odborového svazu policie ČR, který celou akci svolal, Milan Štěpánek. „Chceme sloužit dál, ale za důstojných podmínek a za spravedlivé, přiměřené odměny za naši práci,“ dodala předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová.

„Akce je velice úspěšná. Potvrzuje se, že náš odhad 20 tisíc účastníků byl velice podceněn,“ pochvaluje si Alena Vondrová a má pravdu. Nakonec podle pořadatelů přišel téměř dvojnásobný počet lidí. „Jsem rád, že jste dali vládě najevo, že nejste žádné ovce a nenecháte se stříhat zaživa,“ ocenil snahu demonstrantů předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil, který byl posledním řečníkem, jenž krátce před třetí hodinou odpolední vystoupal na pódium na náměstí Jana Palacha.

Na pomoc svým kolegům dnes spěchaly odbory z celé republiky

Demonstranti z Moravskoslezského kraje naplnili vlaky a autobusy už po čtvrté hodině ranní. Právě odtud se očekávala největší účast. Pražské kolegy podpořilo přes tisíc zdejších policistů. Z jižních Čech potom přijelo okolo tisícovky lidí. Odboráři však přesná čísla nemají. Lidé, kteří se totiž ráno nevešli do vlaků a speciálních autobusů, neváhali nasednout do vlastních dopravních prostředků.

Hesla, která lidé nesli na transparentech:

  • „Méně peněz, více zločinů“
  • „Snižte platy sobě“
  • „My vás chráníme, vy nás likvidujete, vaši hasiči“
  • „I justice žádá spravedlnost“
  • „Vyždímat - až na kousek, chce nám prachy Kalousek“
  • „Teď, když vnitro řídí Radek, budeme mít holý zadek“

Vláda nátlaku ustoupit nechce

Premiér Petr Nečas se už také nechal slyšet, že vláda neustoupí. Snahou vlády podle něj bude, aby se snižování platů „nerozběhlo do nějakých resortních tabulek, které se budou lišit resort od resortu,“ uvedl.

„Osobně dávám přednost tomu, aby tento krok měl už reformní charakter, a ne pouze škrtací. Abychom dali větší důraz na efektivitu a výkonnost a byla více finančně oceněna schopnost a pracovní výkonnost než to, jak dlouho na daném místě zaměstnanec sedí,“ řekl premiér.

Názory politiků na demonstraci

Prezident Václav Klaus: „Demonstrace neřeší věci. Já myslím, že to všichni rozumní lidé vědí.“ […] „Já jsem se včera dozvěděl půvabnou věc, že v jednom podniku, v jedné instituci, se rozhodli přijít na tu demonstraci, ale po Česku. Jak je všechno zkarikováno, aby nikoho nenaštvali, tak si všichni vzali náhradní volno. To je klasická ukázka české demonstrace.“

Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) o odborářích: „Namísto konstruktivního řešení ale přicházejí se zmanipulovanými výklady škrtů, které jdou nad rámec návrhu předloženého ministerstvem práce a sociálních věcí i zadání ušetřit desetinu výdajů.“ […] „My jsme měli s představiteli odborů řadu jednání, ať na úrovni premiéra, nebo na mé úrovni. Jasně jsme prezentovali, že systém odměňování ve státní správě je potřeba změnit, protože ten dnešní systém je dlouhodobě neudržitelný.“

Premiér Petr Nečas (ODS):
„Vláda v žádném případě neuhne od snížení objemu platových prostředků o deset procent ve veřejném sektoru, o konkrétní formě snižování jsme připraveni jednat a také jednáme. Není možné, aby přes zjevný propad ekonomiky, propouštění a šetření v soukromých podnicích žila celá veřejná sféra mimo tuto realitu.“

Ministr školství Josef Dobeš (VV): „Je to paradox. Oni protestovali proti tomu, že jim přidám peníze. To byla taková demonstrace, která ještě v historii republiky myslím nebyla.“

Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD): „Tady se hovoří stále o tom, že je potřeba šetřit, a já to vnímám. Na druhé straně, vláda jde pouze politikou škrtů a nehledá žádné další zdroje. My jsme přesvědčeni, že by se například Věci veřejné měly přihlásit k tomu, že společně s námi prosadí progresivní zdanění, nebo můžeme uvažovat o zvýšení daní o dvě procenta právnickým osobám tak, abychom získali prostředky právě mimo jiné i na platy.“

Místopředsedkyně strany Miloslava Vostrá (KSČM): „Je dobře a Komunistická strana Čech a Moravy to oceňuje, že odboráři našli odvahu vyjít do ulic.“

Odboráři se lehce nevzdají

Premiérův názor však odboráře nezastaví. Už zítra se sejdou s ministrem Drábkem. Ještě ten večer by způsob úpravy tarifních tabulek měla projednat vláda. „Určitě k nějakým ústupkům může dojít. Nemělo by se to týkat těch 10 procent, o které se mají celkově snížit výdaje na mzdové prostředky, ale může se to týkat právě tarifů,“ míní analytička České televize Libuše Bautzová. „Já být ministrem Drábkem, tak bych to asi udělala,“ dodala k možným ústupkům.

Pokud politici alespoň částečně odborům nevyhoví, odboráří plánují další protestní akce. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče už dokonce předběžně stanovil datum a to na první den voleb, tedy 15. října.