Šéf vatikánské banky je podezřelý z praní špinavých peněz

Řím/Vatikán - Italská jurisdikce vyšetřuje prezidenta vatikánské banky Ettoreho Gotti Tedeschiho a jejího generálního ředitele Paola Ciprianiho z praní špinavých peněz. Podle justičních zdrojů Gotti Tedeschi a Capriani porušili pravidla Evropské unie proti praní peněz. Vatikán vyjádřil překvapení nad aktivitami úřadů s tím, že řediteli Tedeschimu dál plně důvěřuje.

Tedeschi a Cipriani prý nerespektovali zákony, které praní peněz zamezují. V rámci preventivních opatření již italská finanční policie obstavila vatikánské bance účet u finančního ústavu Credito Artigiano SpA, kde má banka uloženo zhruba 23 milionů eur (asi 568 milionů korun).

Vatikán zásah římských úřadů potvrdil a prohlásil, že je tímto krokem „zmaten a udiven“. Ve sdělení vatikánského státního sekretariátu se uvádí, že papežský stát má v oba šéfy banky „naprostou důvěru“.

Telefonát Josefa Kašpara (zdroj: ČT24)

„Jedná se o porušení jednoho italského zákona, který praví, že veškeré částky přesahující jistou míru a jdoucí do různých bank musí být ohlášeny italské státní bance se jménem organizace, na níž jsou tyto částky převáděny a také důvod převodu. Italská státní banka prohlašuje, že od IORu tyto informace neobdržela.“

Podle státního sekretariátu Vatikánu se banka ničeho nezákonného nedopustila, protože pouze převáděla své peníze mezi dvěma vlastními účty. Vatikánská banka, jejíž oficiální název je L'Istituto per le Opere Religiose (IOR), spravuje peníze Vatikánu a katolických institucí a organizací po celém světě.

Gotti Tedeschi (65) stojí v čele banky rok a je i poradcem italského ministra hospodářství Giulia Tremontiho. Vede také italskou pobočku španělské Banco Santander a je členem správních rad několika velkých italských bank.

V L'Istituto per le Opere Religiose (IOR), neboli vatikánské bance, přitom nejde o první nepříjemnou kauzu. Banka byla už v roce 1982 namočena do velkého skandálu, když se zapletla do podvodného bankrotu finančního ústavu Banco Ambrosiano. Ten byl v té době největší italskou soukromou bankou. Vatikán jakoukoli odpovědnost za pád Ambrosiano odmítl, věřitelům Ambrosiano však poskytl „z dobré vůle“ celkem 250 milionů dolarů.

Vydáno pod