ODS: „Finanční ústava“ by měla od roku 2012 snižovat platy neukázněným poslancům

Praha – Občanští demokraté chtějí pro Česko ústavní zákon o rozpočtové kázni. Vláda by jej na jejich přání měla připravit do konce roku. Zákon by pak vládu zavázal k vyrovnanému hospodaření a každé odchýlení od vytyčeného cíle by poslanci zaplatili snížením platu. Pokud by ho parlament schválil příští rok, takzvaná finanční ústava by platila od roku 2012. Ke schválení návrhu je však třeba ústavní většina. Bez pomoci alespoň dvou opozičních poslanců tak koalice ve sněmovně návrh neprosadí.

Premiér bude hledat odpovědné poslance

Premiér Petr Nečas (ODS)

„Bude to takový lakmusový papírek, jestli někdo chce, nebo nechce zadlužovat tuto zemi.“

Finanční ústava byla od loňského roku jedním z „taháků“ volebního programu ODS. Koalice ODS, TOP 09 a VV ji pak zařadila i do koaliční smlouvy. Proto chce premiér o návrhu jednat napříč stranami. Věří prý, že i v opozičních řadách se najdou „odpovědní poslanci“, kteří ho podpoří.

ODS již návrh několikrát prezentovala, dnes ale kromě plánu na jeho schvalování představili i některé podrobnosti návrhu. Nový zákon by například vládě uložil povinnost usilovat o vyrovnané hospodaření s veřejnými rozpočty. Zároveň by vládu zavázal vést politiku, která v budoucnu neohrozí stabilitu veřejných financí.

Dvě odmítnutí sněmovny = žádost vlády o důvěru

Vláda by také musela sněmovně předkládat pětiletou strategii pro oblast příjmů, výdajů i schodku státního rozpočtu. Pokud by ji sněmovna dvakrát po sobě zamítla, musela by vláda požádat sněmovnu o důvěru. Stejně tak by kabinet o důvěru musel žádat v případě, že by se výrazně odchýlil od navrhovaného deficitu státního rozpočtu.

K rozpočtové odpovědnosti by ministry i poslance nutilo to, že by se jejich platy snižovaly úměrně tomu, jak se odchýlí od vytyčeného schodku rozpočtu.