Můžeme milé vládě nabídnout domovy důchodců, říká hejtman Rath

Praha - Na náměstí Jana Palacha v Praze včera demonstrovalo na 40 tisíc lidí. Odboráři tak dali vládě premiéra Petra Nečase najevo svůj nesouhlas s plánovanými škrty, hlavně se snížením prostředků na platy o 10 procent. Protesty podporují opoziční sociální demokraté a jejich oranžové kraje. David Rath, hejtman Středočeského kraje a poslanec ČSSD varuje, že škrty by jej donutily nejen snižovat platy ale také propouštět. „Takže se v příštím roce může zastavit výkon státní správy na krajích. A to je dost vážná věc,“ uvedl Rath, který byl hostem Interview ČT24.

Plošné škrtání přitom podle Ratha neohrožuje pouze správu krajů ale také samotný výkon zdravotní či sociální péče. Pokud vláda pošle méně peněz, nebudou kraje s to systém udržet.

„Můžeme vládě nabídnout všechny domovy důchodců, všechny sociální ústavy a říci: milá vládo, když nám na to nedáváš peníze a neříkáš, co s tím máme dělat, tak nám, hloupým, ukaž, jak se to dá provozovat, když jsi tak moudrá a dokážeš to bez peněz,“ říká středočeský hejtman.

Interview ČT24

Středočeský kraj dal proto svým zaměstnancům najevo, že pokud chtějí vyjádřit nespokojenost, mohou tak dnes učinit bez obav z krácení platu. „Bereme to jako ústavní právo vyjádřit názor,“ zdůrazňuje Rath. Navíc pokud vláda svůj program zrealizuje, škody budou mnohem větší než jednodenní omezení provozu krajské správy, připomíná hejtman.

Nutnost plošně škrtat je podle Ratha výmyslem vlády. Existují totiž možnosti, jak získat další peníze. Rath navrhuje zrušit stropy na zdravotní pojištění nebo zvýšit firemní daně. Především daně, které odvádějí banky, jsou „směšně nízké“.

Klaus ztratil reálné sepětí se životem

Rath odsoudil také postoj prezidenta Václava Klause. Ten se demonstrantům posmíval: „Já jsem se včera dozvěděl půvabnou věc, že v jednom podniku, v jedné instituci, se rozhodli přijít na tu demonstraci, ale po Česku. Jak je všechno zkarikováno, aby nikoho nenaštvali, tak si všichni vzali náhradní volno.“

Takový komentář hejtman odmítá. „Není dobře, co udělal pan prezident, že zlehčoval protesty lidí. Tyto lidé žijí za nevelké platy, žijí za podmínek, o kterých se panu prezidentovi vůbec ani nezdá,“ zlobí se Rath a ihned připomíná, že on sám jako lékař pracoval i na záchranné službě a proto ví, jak je těžké vyžít s platem lékaře, záchranáře nebo i s platem nižším. „Myslím, že někteří naši politici ztratili reálné sepětí se životem,“ uvažuje.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24