Litvínovští požadují odložení deregulace nájemného na příští rok

Litvínov - Litvínovský starosta Daniel Volák chce po premiérovi Nečasovi, aby vláda odložila deregulaci nájemného v jeho městě na příští rok. Jen v Litvínově se zvýšení nájemného týká více než dvou tisíc bytů. Starosta chce, aby lidé, kteří mají platit víc, měli čas na řešení nové situace. Dosud Litvínovští platili za metr čtvereční asi jako za bochník chleba, ovšem teď mají z peněženek vytáhnout nejméně třikrát tolik. Podle nájemníků je ale tato cena neúměrná.

Litvínovský starosta chce, aby lidé měli delší čas na rozhodování, jestli na vyšší nájemné přistoupí. Stejně jako nájemníci v několika jiných regionech, kde začne deregulace platit až od roku 2012. „Mohou si zvolit jiné bydlení, mohou se z těchto deregulovaných nájemních bytů odstěhovat, mohou jít ke svým dětem,“ říká Volák.

Ohlasy na deregulaci nájemného

Eva Chrastinová, litvínovská nájemnice

„Vždyť je to shnilé, všechno nám to padá na hlavu a ještě by chtěli takovéto nájmy.“

Libuše Svobodová, Sdružení nájemníků B.U.T. Litvínov

„Pro lidi, kteří mají nízké důchody, sedm a půl nebo osm tisíc, už je to likvidační i v malých v bytech.“

Miloslav Janich, litvínovský nájemník

„Chtějí šedesát pět korun - to je strašné, úplně katastrofální.“

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Vlastníci bytových domů ale s nájemníky vyjednávat příliš nebudou. „Ceny na metr je nutno zvýšit už z toho důvodu, abychom mohli do objektu daleko více investovat. My rozhodně vysoko nejsme, my jsme pod tržní hodnotou dnešní ceny v Litvínově,“ upozorňuje obchodní ředitel firmy CPI Byty Daniel Bacík.

Podle litvínovského sdružení nájemníků je už většina lidí rozhodnuta, že na vyšší nájemné nepřistoupí. Navíc pokud nájemníci odmítnou platit, bude muset o nájemném v každém jednotlivém bytě rozhodovat soud. „Počítáme s lavinou soudních sporů a jsme na to připraveni,“ uvádí Bacík.

Premiér Nečas potvrdil, že už se obrátil na ministerstvo pro místní rozvoj, aby přišlo s návrhem, jak litvínovským nájemníkům pomoci. Na změnu zákona je ale podle něj už nejspíš málo času.

Vydáno pod