Tatra propustí další stovky lidí

Kopřivnice (Novojičínsko) - Z Tatry Kopřivnice mají odejít asi dvě stovky lidí. Píše to deník Právo. Cituje oficiální čísla, podle těch neoficiálních má být propuštěných až pět stovek. Důvodem tohoto kroku je málo zakázek, které firma získala. Definitivně ale podle vedení odejdou jen asi tři desítky lidí, ostatní mají jít s příslibem, že je automobilka v budoucnu opět zaměstná. Teď firma dává práci asi dvěma a půl tisíce lidí.

„V průběhu čtvrtého čtvrtletí dostane výpověď více než 100 lidí, přesná čísla ale stále nemáme,“ řekl Právu předseda představenstva a generální ředitel Tatry Ronald Adams. Dodal, že počet propuštěných by neměl přesáhnout 180. „Zcela propuštěno bude asi 25 až 30 zaměstnanců, zbytek dostane od nás příslib, že je opět v budoucnu zaměstnáme,“ dodal šéf Tatry.

Podobnou zkušenost s příslibem návratu učinila společnost už loni, kdy do takzvaného depozitu poslala zhruba 400 lidí. Propustila je a za pár týdnů jim písemně slíbila práci za podmínek, za kterých odcházeli. Nyní by ale měla být praxe odlišná. „Žádný písemný příslib už dávat nebudeme,“ potvrdil Adams.

„Nyní máme kontrakty na 359 vozů, z toho je 116 nových vozů a 243 částečných montáží. Většina z toho je ale nasmlouvaná pro první čtvrtletí roku 2011,“ vysvětlil Právu Adams. Upozornil ale, že situace se mění ze dne na den. „Zvláště v tomto období musíme být hodně flexibilní,“ dodal.

Podle personálního ředitele Tatry Libora Bartoně budou výpovědi rozdávány z organizačních důvodů. „Z toho člověka se stane normálně nezaměstnaný a zaeviduje se na úřadu práce.“

Montážní hala
Zdroj: ČT24
Vydáno pod