Spoléháte jen na škrty, kritizuje ČSSD návrh rozpočtu

Praha – Návrh státního rozpočtu na příští rok, který v noci schválila vláda, se nedočká podpory z řad opozičních poslanců. Podle sociální demokracie proto, že je sestavený chybně a spoléhá jen na škrty, podle KSČM proto, že stojí na špatné prognóze růstu. Návrh rozpočtu počítající se 135 milionovým schodkem teď bude schvalovat sněmovna, v ní se vládní koalice opírá o pohodlnou většinu 118 křesel, rozpočet tedy nejspíš prosadí i přes odpor opozice.

Stát chce příští rok snížit schodek proti letošku o 27 miliard korun. Kabinet počítá mimo jiné s poklesem příspěvku na stavební spoření, s omezením sociálních dávek a s přísnějšími pravidly pro vyplácení podpory v nezaměstnanosti.

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka například tvrdí, že zachování daňových úlev nejbohatším zaplatí chudé rodiny s dětmi tím, že přijdou o porodné a sociální příplatky. „Já myslím, že vláda se chová cynicky,“ prohlásil na tiskové konferenci. Zopakoval také, že chystané zdanění státního příspěvku stavebnímu spoření napadne ČSSD u soudu, protože jde o protiústavní retroaktivní krok.

Sociální demokraté by na místě vlády sice krátili provozní výdaje jednotlivých resortů, ale snažili by se rovněž získat víc peněz do rozpočtu. „Ať už jde o zdanění hazardu, boj s daňovými úniky, vyšší podíl firem na financování státu a zejména také na zrušení daňových úlev pro nejvyšší příjmové kategorie,“ prohlásil Sobotka. Vládou sestavený rozpočet podle něj ohrožuje růst i zaměstnanost.

Petr Dufek, ekonom ČSOB:

„Nejsme v situaci, kdy bychom si mohli dovolit nějakým způsobem zvyšovat daně, to rozhodně ne. Primárně má stát velké rezervy ve svém provozu a tam by měl v první řadě sáhnout a dosáhnout, řekněme, optimálního stavu. Doposud se ve veřejném sektoru pouze přidávalo a nyní je třeba přehodnotit, jestli potřebujeme tak velký veřejný sektor.“

Podle poslance KSČM Jiřího Dolejše návrh rozpočtu stojí zřejmě na špatné prognóze očekávaného hospodářského růstu z léta, nyní jsou podle něho údaje horší. „Plošné byrokratické a nahodilé úspory se mohou prodražit,“ řekl novinářům Dolejš. Rozpočet je navíc podle něho „ve znamení taktizování“, poslanec poukázal třeba na to, že o změnách v daních z přidané hodnoty se má jednat až na jaře.

Méně peněz pro státní zaměstnance, důchodce i nezaměstnané

Pokud vládní návrh rozpočtu projde, pocítí to hlavně domácnosti. Omezí se porodné, které by měly nově dostávat jen prvorodičky z příjmově slabších rodin. Škrty se citelně dotknou i nezaměstnaných. Ti už nebudou mít možnost přivydělávat si k podpoře. Míň peněz budou pobírat také ti, kdo dají výpověď nebo skončí práci dohodou. Nově budou odvádět peníze státu důchodci, kteří si měsíčně přivydělají více než trojnásobek průměrné mzdy a velkou nevoli u odborů i opozice vzbudilo avizované desetiprocentní snížení platů státních zaměstnanců.

Zhruba 7,5 miliardy korun přinese do státní kasy úspora na stavebním spoření. Příspěvek, který má vláda vyplatit za letošní rok, totiž plánuje zdanit padesáti procenty. V dalších letech pak má klesnout i samotná státní dotace. Kabinet zasáhne taky do solární energie. Fotovoltaickým elektrárnám zruší osvobození z daně z příjmu.

Měnit by se měl i daňový zákon. O sto korun klesne sleva na jednoho poplatníka. Peníze půjdou do fondu na povodně. Škrty se dotknou i poslanců. Patnácti procenty se jim zdaní paušální náhrady. Šetřit se bude i na politických stranách, příspěvky jim od příštího roku klesnou o pět procent.