Češi ztrácí zájem o internetovou hudbu

Praha – Prodej písniček přes internet loni v Česku propadl o více než dvacet procent a obchodníci se snaží s tímto trendem vyrovnat. Dva největší hráči na českém trhu s internetovou hudbou se s propadem vyrovnávají každý po svém. I-legalne.cz vidí budoucnost ve spolupráci s dalšími firmami, například restauracemi, nebo v boji za zrušení ochrany proti kopírování. T-Mobile se naopak obává, že český trh je příliš malý a zvažuje osekání svých aktivit na poli prodeje hudby přes internet.

Krize zasáhla už celý hudební průmysl. Letošní rok přinesl na trh digitální hudby dvacetiprocentní propad tržeb. Právě digitální scéna ovšem pomáhala vydavatelům vyrovnávat výpadky z prodejů cédéček.

Každá s firem, které hudbu na internetu nabízí, se s propadem vyrovnává po svém. „Víme, že ten trh není dostatečně velký, abychom mohli provozovat komerčně profitabilní službu. Takže do budoucnosti zvážíme, jestli takovou službu dál provozovat, nebo ne,“ řekl ČT24 šéf marketingu společnosti T-Mobile Petr Dvořák.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Tržby se letos poprvé v historii propadly i i-legalne.cz, které od svého spuštění rostlo každoročně o patnáct procent. Bojovat s tím chce třeba zrušením ochrany proti kopírování, takzvaného DRM. „Zrušení DRM pro nás znamená rozhodně především příjemnější nakupování pro lidi. My jsme za to lobbovali už od roku 2007,“ uvedl Petr Peřina, marketingový ředitel společnosti DVC International, která server i-legalne.cz provozuje.

Firma ale hledá i nové partnery. Do svých samoobslužných restaurací už jukebox od i-legálně instaluje síť The Pub. „Aktuálně z našich deseti provozoven máme ve třech systém aktivovaný a v nejbližší době plánujeme jeho rozšíření i do ostatních provozoven,“ přiblížil jednatel společnosti The Pub Jaroslav Stuna. Kromě toho i-legalne.cz spustilo nový přehrávač a propojilo svou databázi se serverem Bandzone.cz, kde své songy prezentuje přes pětadvacet tisíc českých kapel.

  • Prodej hudby v ČR autor: ČT24, zdroj: IFPI http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1972/197142.jpg
  • Prodej hudby přes i-legalne.cz autor: ČT24, zdroj: i-legalne.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1972/197143.jpg