USA chtějí potrestat Čínu vyššími cly za podhodnocený jüan

Washington – Čínská obchodní politika vyvolala potřebu nového amerického zákona. Panel odborníků představil Bílému domu návrh, který povoluje uvalit clo na zboží ze zemí s uměle podhodnocenou měnou. Očekává se, že Sněmovna reprezentantů návrh schválí a příští týden o něm budou hlasovat všichni američtí zákonodárci.

Právními opatřeními, která Čínu donutí revalvovat jüan, hrozí Washington už delší dobu. Podle některých amerických činitelů mají čínští vývozci nekalou výhodu a zhoršují odbyt amerického zboží. „Čína trvale manipuluje s mezinárodním trhem. Její podhodnocená měna je největším narušitelem obchodů mezi zeměmi a má velice negativní dopad na pracovní trh Spojených států,“ tvrdí předseda výboru ve Sněmovně reprezentantů Sander Levin.

V době stagnujícího amerického hospodářství tíhne Kongres víc než kdy jindy k prosazení legislativy, která by Čínu penalizovala. Jestli se ale z návrhu stane platný zákon, není vůbec jisté. Narazit by mohl v Senátu, který k němu prozatím zaujímá zdrženlivý postoj. Ani prezident Barack Obama se k novým právním předpisům nevyjádřil. Jeho vláda, která byla vůči čínské měně donedávna tolerantní, však v poslední době v kritice Číny přitvrdila. Sám Obama ve čtvrtek v OSN přesvědčoval čínského premiéra Wen Ťia-paa, aby pro uvolnění měny udělal více.

USA chystají clo na čínské zboží (zdroj: ČT24)

Čína uvolnila kurz jüanu v roce 2005, v polovině roku 2008 ho však kvůli globální finanční krizi opět pevně navázala na dolar. Letos v červnu centrální banka pevné navázání na dolar zrušila, kurz jüanu se však může pohybovat jen v omezeném pásmu. Od té doby jüan vůči americké měně posílil o 1,8 procenta a nejvýrazněji roste zejména poslední dva týdny, tedy v době, kdy se útoky Washingtonu na kurzovou politiku Pekingu zostřují.