Polsko s Ruskem zatím o plynu nic nevyjednalo

Varšava – Poslední kolo jednání mezi Polskem a Ruskem o nové smlouvě o dodávkách zemního plynu dohodu nepřineslo. Postoje obou stran se však velice sblížily. V rozhovorech, které mají zajistit nepřerušený tok plynu do Polska, budou obě strany spolu se zástupci Evropské komise pokračovat počátkem října. Sdělilo to dnes polské ministerstvo hospodářství.

Prohlášení polského ministerstva hospodářství

„Během rozhovorů se jednající strany posunuly mnohem blíže k dohodě. Předběžné závěry schůzky schválila Evropská komise.“

„Konečná jednání se uskuteční počátkem října.“

Polsko je na Rusku velmi závislé. Ze země dováží dvě třetiny své celkové roční spotřeby. Obě země loni v říjnu sjednaly novou dohodu o dodávkách plynu až do roku 2037, podle níž se polský dovoz zvýší na deset miliard metrů krychlových z dosavadních 7,5 miliardy kubíků. Dohoda rovněž upravuje podmínky tranzitu plynu plynovodem Jamal do zbytku Evropy. Evropa však nesouhlasí.

Poti dohodě vystoupila na poslední chvíli Evropská komise, která teď Varšavu nutí, aby sjednala v dohodě změny. K tomu však Rusko není ochotno a Polsku hrozí bez podpisu dohody přerušení dodávek. Platnost nynější dohody o dodávkách plynu našemu sousedovi končí 20. října.

Evropská komise tvrdí, že dohoda nerespektuje evropská pravidla, zejména co se týče tranzitních poplatků a rozhodnutí o provozovateli polské části plynovodu. Jamal patří společnosti EuRoPolGaz, kterou vlastní PGNiG a ruský Gazprom. Brusel požaduje, aby plynovod provozovala firma, která bude na obou plynárenských společnostech nezávislá.

Vydáno pod