Zlato zdolalo další rekord, zdražovat bude nejspíš dál

Praha – Cena zlata dnes na termínovém trhu poprvé v historii pokořila hranici 1300 dolarů za troyskou unci. Žlutý kov těží z nejistého vývoje globální ekonomiky a v poslední době také z přílišného kolísání na devizových trzích. Analytici přitom předpokládají, že cena zlata se bude dál zvyšovat.

Spolu s cenou na termínových trzích roste i cena zlata na promptním trhu, kde se obchoduje kov k okamžitému dodání. Tam cena kovu hranici 1300 dolarů ještě nezdolala, rekord tam zatím činí 1298,25 dolaru.

Od začátku roku už zlato zdražilo o 18 procent, za což by se v dnešní době nemusely stydět ani leckteré akcie. „A to není konec. My počítáme s tím, že zlato do konce roku ještě zdraží - počítám tak na 1400 dolarů za trojskou unci,“ míní analytik Credit Suisse Tom Kendall. Vyhlídky globální ekonomiky se totiž v poslední době zhoršují, v řadě zemí klesá tempo růstu a zhoršuje se i výkonnost akciových trhů. Důležité bude podle expertů také to, zda se k růstu nevrátí dolar.

Petr Čermák, analytik, Colosseum

„Pro drobného českého investora je pravděpodobně nejlepší variantou, jak investovat do zlata, učinit tak prostřednictvím obchodníka s cennými papíry.“

Klíčové ale bude, zda vlády vyspělých zemí sáhnou k dalšímu uvolňování měnové politiky, aby podpořily ekonomiku. Pokud ano, výsledkem bude zřejmě další expanze měnové báze a nevyhnutelné znehodnocení měn.

Zlato přitom není jediným drahým kovem, jehož cena se prudce zvyšuje. Stříbro z počátku v dynamice růstu zaostávalo za zlatem, v posledních dnech ale vše dohání. Dnes dopoledne se cena dostala až na 21,34 dolaru za unci, což je nejvyšší úroveň od října 1980.