Odbory přitvrzují, kvůli zákoníku práce hrozí generální stávkou

Olomouc – Česko by mohla zachvátit generální stávka, a to v tom případě, že se do chystaného zákoníku práce skutečně dostanou výpověď bez udání důvodu a možnost řetězení pracovních smluv na dobu určitou. Na dnešní programové konferenci ČSSD v Olomouci to uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

„Jsou to dvě věci, které nám hrozně vadí, a pak to (generální stávku) samozřejmě můžeme zvažovat,“ řekl novinářům Zavadil. Odborové svazy podle něho takové signály vysílají. „Říkají, že tohle v žádném případě ne,“ podotkl předseda ČMKOS.

Zavadil doufá, že vláda do návrhu novely zákoníku práce takové věci nevloží. Premiér Petr Nečas (ODS) v minulosti uvedl, že výpověď bez udání důvodu nebude. Odborový předák však poukázal na to, že prý Nečas o takové výpovědi v souvislosti se zákoníkem hovořil, pak to dementoval. „Dokud to nebudu vidět černé na bílém, tak ničemu nevěřím,“ řekl odborový předák.

Poukázal na to, že taková úprava se může objevit ve sněmovně jako pozměňovací návrh. Pokud bude v zákoníku výpověď bez udání důvodu, dostáváme se na začátek 20. století, dodal Zavadil.

V úterý odboráři demonstrovali proti plánu vlády snížit příští rok objem peněz na mzdy zaměstnanců ve veřejné sféře o desetinu a možným změnám v platových tarifních tabulkách. V pražských ulicích jich bylo asi 40 tisíc.

Vydáno pod