Vláda znovu navrhne snížení soudcovských platů

Praha – Nejpozději do dvou týdnů navrhne vláda snížení platů ústavním činitelům včetně soudců o pět procent, byť soudci zřejmě toto rozhodnutí opět napadnou u Ústavního soudu. V dnešních otázkách Václava Moravce to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Podotkl, že soudci budou mít od příštího roku mzdy sníženy méně než ostatní ústavní činitelé.

„Tohle je dohoda, kterou jsme pevně udělali, můžete to brát v podstatě jako vládní rozhodnutí,“ řekl Kalousek. Návrh podle něj respektuje nedávné rozhodnutí ústavních soudců, kteří k 1. říjnu zrušili letošní čtyřprocentní snížení mezd pro soudce. „Pokud tohle budou vnímat jako nepřiměřený zásah do soudcovské nezávislosti, je to samozřejmě jejich právo, mohou to (ústavní stížnost) podat, ale já tomu zdůvodnění nebudu rozumět,“ uvedl ministr financí. Možnost, že se soudci obrátí na Ústavní soud, už dříve naznačil viceprezident Soudcovské unie Tomáš Mottl.

„Musíme respektovat nález Ústavního soudu, že soudci budou mít jinou základnu než poslanci a senátoři. Budou (ji) mít vyšší. Z těchto dvou základen všem navrhneme snižovat pět procent. Toto vláda schválí,“ uvedl Kalousek dnes s tím, že se tak stane už nadcházející středu nebo následující týden.

Ústavní činitelé přijdou o víc než desetinu platu

V souvislosti s desetiprocentním snížením ve státní správě připomněl, že ústavním činitelům zůstalo letošní snížení platů o čtyři procenta a přibude k nim zdanění paušálních peněžních náhrad. V souhrnu to podle Kalouska bude znamenat snížení příjmu o více než deset procent.

Náklady na vyšší platy soudců kvůli verdiktu Ústavního soudu budou podle Kalouska uhrazeny z provozních výdajů jednotlivých kapitol rozpočtu. Ministr uvedl, že na to uvolní také 160 milionů korun, které ušetřil efektivnější správou bilionového státního dluhu. Stejnou částku mělo státu ušetřit letošní čtyřprocentní snížení soudcovských platů.