Odbory hrozí stávkami, vláda je obviňuje z předvolebního boje

Praha – Česko čeká období demonstrací a stávek. Alespoň jimi vyhrožují odboráři, podle nichž vláda porušila sociální smír. Trvá totiž na snižování platů státním zaměstnancům a také chce měnit zákoník práce. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil to řekl v dnešních Otázkách Václava Moravce. Vláda zase poukazuje na načasování protestů v období těsně před komunálními a senátními volbami.

Čtyřicetitisícová demonstrace zaměstnanců veřejného sektoru z minulého týdne by neměla být posledním protestem svého druhu. Odbory chystají další protivládní demonstrace a stávky. První by měla být stávka zdravotníků v den voleb 15. října. „Po včerejšku můžu říct, že se k nim můžou připojit další, a nebudu je jmenovat, protože ani tyhle skupiny nejsou spokojeny, jak se to vyřešilo,“ řekl dnes Zavadil.

Na jedné straně odborářům vadí, že vláda chce škrtat peníze na státní zaměstnance o deset procent. Na straně druhé se pak bouří proti změnám zákoníku práce. Vadí jim hlavně navrhovaná možnost výpovědi bez udání důvodu a možnost řetězení pracovních smluv na dobu určitou. Už na včerejší programové konferenci ČSSD v Olomouci se nechal Zavadil slyšet, že pokud vláda tyto změny prosadí, může Česku hrozit dokonce generální stávka.

Odbory hrozí dalšími protesty (zdroj: ČT24)

Vláda přitom dává jasně najevo, že ustupovat nehodlá. „Tato vláda je odhodlána udělat to, co řekla, proto nás lidé zvolili,“ vzkázal dnes odborářům ministr financí Miroslav Kalousek.

Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu:

„Sociální demokracie a odbory mají k sobě velmi blízko. Bohužel je před volbami a je možné, že odbory se tímto způsobem snaží ovlivnit volební výsledek.“

Vláda sociální demokraty obviňuje, že odbory využívají k předvolebnímu boji. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka třeba ve svém sobotním projevu na programové konferenci demonstrující pochválil. A dodal, že vláda si jejich hněv zaslouží. Odborový předák Zavadil byl hostem této konference. A jiní bývalí odboráři za ČSSD sedí v Senátu nebo v Evropském parlamentu.

„Sociální demokracie rozumí odborům v tom, že není možné jen plošně škrtat,“ obhajoval dnes postoj ČSSD stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Sociální demokraté, kteří minulý týden demonstrovali po boku odborářů se chtějí do čela protestů vrátit. Skutečnost, že se mají konat těsně před volbami, jim přitom nevadí. Volby to podle nich neovlivní.