Řekové rádi kupují zboží s českou visačkou

Atény – Dnešní Řecko sužuje dluh 300 miliard eur, rychle rostoucí nezaměstnanost a protesty v ulicích. Přesto do země letos putuje více českého zboží než loni. Vývoz z Česka do Řecka narůstá od roku 1993. Jen loni byla bilance vzájemného obchodu mezi oběma státy o pár desítek milionů eur nižší než rok předtím. Zboží s českou visačkou mají Řekové v oblibě dlouhá léta.

Paris Vlachopoulos z velvyslanectví Řecka v ČR

„Určitě největší poptávka je po automobilech a osobních vozidlech, pak taky české sklo je hodně populární.“

Řekové se ale nebrání ani českému pivu. „My ten trh považujeme za velmi dobrý a potenciálně velmi významný, zvláště proto, že se nám tam v poslední době velmi daří. Na tom trhu se krize z našeho pohledu prakticky vůbec neprojevila. My jsme už v loňském roce dosáhli 18procentního meziročního navýšení a i v letošním roce nám tam jdou prodeje velmi dobře a očekáváme, že letos prodáme více piva než loni,“ tvrdí PR manažer Budějovického Budvaru Petr Samec.

Reportáž Lenky Dolanské (zdroj: ČT24)

Zemědělství a energetika v Řecku jedou krize nekrize

Velká příležitost však v Řecku čeká i na firmy, které se zabývají energetikou, ekologií a dopravou. Prostor je i v zemědělství. „Zemědělstvím žádná krize nemůže otřást, Řekové chtějí jíst pořád. Řecko také i nadále potřebuje techniku, hnojiva a chemikálie,“ uvedl rada velvyslanectví ČR v Řecku Jan Brácha. Turistika nebo námořní doprava naopak trpí globální a řeckou krizí.

I když Atény šetří, z nabídky veřejných zakázek se vybrat dá. „Jsou obory, které jsou perspektivní, které jsou prioritou řecké vlády. Elektrárny, soubory energetických zdrojů, jedná se o plynovodech, ropovodech, jedná se o terminálech, kde se budou skladovat tyhle zdroje energií,“ dodává Brácha. Modernizaci také potřebují například řecké železnice, stavět se budou velká překladiště. Peníze se pohrnou i do oblasti výstavby dálnic. Z dnešní tisícovky kilometrů dálnic by totiž za tři roky měl být více než dvojnásobek.

Řecko k nám svoje zboží neposílá

Ani dlouholetá tradice však nepřispěla k tomu, aby podíl Řecka na celkovém zahraničním obchodu Česka vzrostl nad čtyři desetiny procenta. Českým exportérům se v Řecku naopak daří. Při zaměstnání tamních obyvatel v jejich rodné zemi mají totiž Češi oproti jiným národům výhodu. V Řecku totiž žije velká komunita „Čechořeků“, kteří po řecké občanské válce žili dlouhodobě v Československu a svoji kulturní vazbu na Česko předávají i svým potomkům. Ti mluví česky a k České republice mají také osobní vazby.