Nigérie se otevírá zahraničním řetězcům

Lagos – Stále více mezinárodních obchodních řetězců míří do Nigérie a buduje zde nová nákupní centra. Reagují tak na zmáhající se střední třídu, která je ochotna utrácet své peníze. Zatím poslední ze společností je holanský Spar, který zde do konce roku plánuje otevřít čtyři prodejny. Obchod se ovšem soustřeďuje téměř výhradně v nigerijském hlavním městě Lagosu.

„Maloobchod je další revolucí v této zemi. Roste rychleji než stávající hnací motory ekonomiky - ať už jde o telekomunikace, nebo bankovnictví. Náš vstup podtrhuje potenciál země,“ myslí si výkonný ředitel společnosti Spar Nigérie Haresh Keswani. „Mnoho těch, kteří nikdy Nigérii nenavštívili, mají zkreslený obraz o této zemi. Prakticky ani neuvažují, že by mohli využít místní potenciál a bojí se problémů. Také jsme měli předsudky a uvědomili jsme si, že občas mluvíme do zdi, ale jdeme do toho,“ dodal.

Nigérie je největší trh v celé subsaharské Africe. První zahraniční řetězec – Shoprite – do země přišel v roce 2005. Pro investory je lákavá hlavně levná pracovní sila, obrovské a přitom málo využívané přírodní zdroje, zpravidla vysoké zisky při jakémkoliv druhu podnikání.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Obchodníci ovšem musí současně počítat se špatnou infrastrukturou, korupcí a velkou kriminalitou. Právě ta je podle průzkumu Evropské unie mezi podnikateli také největším problémem země. Většina Nigerijců proto funguje v šedé ekonomice.