Pošta prověří všechny tendry, chce tak ušetřit

Praha - Česká pošta chce prověřit všechna výběrová řízení, na základě kterých uzavřela dosud platné smlouvy se svými dodavateli. Chce tak dosáhnout nižších cen a ušetřit. Ročně státní podnik vypíše stovky tendrů - jen v září šlo o výběrová řízení za více než miliardu korun. Zakázky se týkají úklidu budov pošty nebo železniční přepravy zásilek na další čtyři roky. Pošta kupuje i nový nábytek na pobočky, nové stejnokroje pro zaměstnance nebo obnovuje vozový park. Podle tisku tak v době, kdy je potřeba šetřit, podnik zbytečně utrácí.

„Za účelem vypsání nových výběrových řízení rozhodně není touha plýtvat s finančními prostředky, ale naopak jejich jednoznačná úspora,“ uvedl mluvčí Ivo Mravinac. Konkrétním příkladem podle něj může být projekt výběrových řízení na rámcové smlouvy pro nakupované komodity. Řada smluv totiž obsahuje podmínky, které neodpovídají současné cenové hladině a mnohdy i smluvním standardům.

Firma podle mluvčího podobným postupem například snížila náklady na dodávky plynu po dobu příštích tří let o 65 milionů korun a podobnou úsporu dosáhla i u elektrické energie. Zakázku na tři roky vyhrála společnost ČEZ podle serveru Lidovky s cenou necelých 635 milionů korun bez DPH.

Česká pošta…

… provozuje 3 350 poboček a ročně utrží okolo 21 miliard korun.

S výherci výběrových řízení pošta uzavírá pouze rámcové smlouvy, tedy vždy definuje předpokládanou hodnotu veřejné zakázky, ale její skutečné dílčí realizace se odvíjejí pouze podle potřeb a ekonomické situace podniku.

Například u současného tendru na obnovu stejnokrojů v odhadované hodnotě 240 milionů Kč půjde rovněž o podpis rámcové smlouvy na čtyři roky, kde podnik předpokládá úspory. V případě nevýhodných nabídek chce firma tendr ukončit. Podobně chce postupovat i při dodávkách nábytku pro jednotlivé pobočky, tedy například přepážek.

Poštovní zásilky
Zdroj: ČT24