Slovenská ekonomika se otřepala rychleji, letos si polepší o 4,3 procenta

Bratislava – Slovenská ekonomika si letos polepší víc, než se čekalo. Slovenská centrální banka (NBS) zvýšila odhad letošního růstu tamní ekonomiky na 4,3 procenta. Dosavadní prognóza banky přitom počítala s růstem hrubého domácího produktu jen o 3,7 procenta. Příští rok by měl nicméně růst ekonomiky našich východních sousedů polevit.

„V následujících čtvrtletích se očekává pokračování mírného mezikvartálního růstu ekonomiky, což by se mělo projevit vyšším růstem HDP v roce 2010 ve srovnání s předchozí predikcí,“ řekl dnes novinářům guvernér NBS Jozef Makúch.

Na výkon hospodářství v letošním roce by měl mít pozitivní vliv hlavně vývoj v prvním pololetí, kdy se ekonomika po loňském propadu vrátila do černých čísel. Loni se hrubý domácí produkt Slovenska propadl o 4,7 procenta.

V roce 2011 by se měl podle centrální banky slovenský HDP zvýšit zhruba o tři procenta. Ve své poslední prognóze přitom NBS počítala s růstem o 4,3 procenta. Ke zpomalení tempa růstu podle banky přispějí hlavně vládní opatření na snížení schodku veřejných financí. Na vyšší rychlost by měla slovenská ekonomika opět přeřadit v roce 2012. Centrální banka počítá s růstem HDP o 4,1 procenta.

Josef Makúch, guvernér NBS:

„Hospodářské oživení v eurozóně nadále považujeme za křehké. Sledujeme vývoj v USA, a pokud by tam byly nějaké problémy, bylo by jen otázkou času, kdy se rozšíří do Evropy. Nevidíme důvod měnit strategii ukončení podpůrných opatření a o ničem takovém se ani nejedná.“

Novou prognózu vývoje ekonomiky v tomto měsíci zveřejnilo i slovenské ministerstvo financí. To letos počítá s růstem HDP o rovná 4 procenta, příští rok tempo růstu podle ministerstva zpomalí na 3,3 procenta.

Guvernér slovenské centrální banky je zároveň členem Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB). Oživení ekonomiky eurozóny je podle něj stále jen velmi křehké, a není tedy žádný důvod měnit současnou strategii. ECB do poloviny ledna příštího roku prodloužila speciální podpůrná opatření a teď se čeká, jakým způsobem a jak rychle bude tato opatření odbourávat.