Označení o spotřebě by měly mít i televize

Brusel – Všechny televizory prodávané v Evropské unii by měly nést povinně označení své energetické spotřeby, chce to Evropská komise. Podobné označení pomocí písemné stupnice od A do G už platí například pro pračky, myčky nebo lednice. Rozšířit ho také na televizní přijímače chce komise kvůli tomu, že podle jejích průzkumů právě televize představují téměř deset procent spotřeby elektřiny průměrné evropské domácnosti.

I pro spotřebiče, které už v současnosti musejí nést označení energetické třídy, by se ale měl systém existující od roku 1992 upravit. Vzhledem k tomu, že nyní kolem 90 procent přístrojů prodávaných v EU spadá do třídy A, je podle komise na místě větší rozlišení v této nejvíce úsporné skupině. Nově by tak měly být do systému zařazena označení A+, A++ a A+++. Ty budou na přístrojích s ještě menší spotřebou než přístroje s nálepkami A.

Označení na televizích bude muset být jasně vyznačeno jak na vlastní televizi, tak i v reklamách, pokud v nich bude zmíněna i jejich cena. „Energetické štítky vedou trh k výrobkům s vysokou energetickou účinností, což je významným příspěvkem k dosažení evropských cílů v oblasti energetické účinnosti, konkurenceschopnosti a klimatu,“ podotkl eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger. „Současně pomáhají šetřit peníze spotřebitelům,“ dodal.

Komise poznamenala, že zavedení systému i pro televize neznamená, že bude vyšší jejich cena. Komisařova mluvčí na dnešní tiskové konferenci nicméně připustila, že přístroje s vyšší energetickou účinností obvykle bývají dražší.

Označování lidem ale podle ní pomáhá, aby si sami vybrali, jaký produkt je pro ně nejlepší. Dodala, že do systému by v budoucnu mohly být zařazeny i třeba různé lampy a další domácí svítidla či sušičky. Dosud zahrnuté přístroje zahrnují zhruba třetinu výdajů, které domácnosti za elektřinu vynakládají.