Nastal čas pustit do rady MMF mladé ekonomiky, říká šéf fondu

Washington - Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn by považoval za spravedlivé, kdyby Evropa přepustila některá svá křesla ve výkonné radě fondu zástupcům nových tržních ekonomik jako například Turecku. Podle něj o tom evropské země zřejmě rozhodnou v nadcházejících dnech na plánovaných schůzkách v Bruselu. Mandát dosavadní výkonné rady vyprší 31. října. Podle USA jsou změny ve vedení fondu nutné, pokud má MMF zůstat legitimní organizací.

„Myslím, že by bylo docela fér uvolnit v radě místo mladým tržním ekonomikám,“ řekl Strauss-Kahn na tiskové konferenci ve Washingtonu. Před podzimním zasedáním MMF a Světové banky, které se odehraje 8. a 9. října ve Washingtonu, tím šéf fondu vstoupil do mocenského souboje o vládu nad organizací. Spojeným státům se nelíbí evropské odmítání návrhů na předání části moci v MMF mladým ekonomikám. Spor vyostřily 6. srpna, když odmítly podpořit rezoluci, která by zachovávala evropskou dominanci ve výkonné radě.

Výraznou roli by mělo hrát v radě Turecko

V orgánu, kde jsou některá křesla stálá a některá rotují, mají evropské země osm až devět míst z celkových 24. Struktura vedení by podle Washingtonu i dalších měla odrážet změny ve světové ekonomice, zejména vzestup mladých tržních ekonomik v čele s Čínou, Indií nebo Brazílií. Strauss-Kahn uvedl, že otázku musí řešit členské země MMF a že on sám se do toho nechce zapojovat. Dodal však, že složení výkonné rady by mělo být podobné jako složení skupiny nejvýznamnějších světových ekonomik G20 a výraznější roli by měly hrát země jako Turecko, které je nyní v radě zastoupeno Belgií.

Evropa se ani přes svou postupující integraci nehodlá vzdát své početní dominance ve vedení MMF a ve výkonné radě sedí země jako Belgie, Nizozemsko, Španělsko, Itálie, Dánsko a Švýcarsko, které zde zastupují skupiny zemí včetně států rozvojového světa. Vlastní křesla mají největší evropské ekonomiky - Německo, Francie a Británie. Výkonná rada je vedle rady guvernérů jedním z hlavních rozhodovacích orgánů MMF. Dohlíží na činnost fondu a schvaluje úvěry zemím postiženým finančními krizemi. Ve vedení MMF od druhé světové války dominují USA a Evropa, MMF však v posledních letech zahájil reformy, které by v rozhodování zvýšily váhu nových ekonomických mocností.