Klaus si nezapálil ani při otevření závodu Philip Morris

Kutná Hora – Největší výrobce cigaret v Česku Philip Morris dnes slavnostně otevřel novou část svého závodu v Kutné Hoře. To firmě umožní zvýšit kapacitu výroby o třetinu na 40 miliard kusů cigaret ročně. U otevření nechyběl ani prezident Václav Klaus, který přestřihl pásku u nového provozu. Nezapomněl ani zkritizovat Evropskou unii, když firmě popřál, aby ji nezahubila unijní regulace. Evropská unie totiž podle něj vede boj s kouřením směšným způsobem. „Přeji firmě, aby se jí dařilo, aby ji nezahubily stále a stále narůstající regulace, které padají ne z nebe, ale z Bruselu. A myslím, že by bylo dobře, kdyby se jí podařilo přežít i do budoucna,“ řekl prezident.

Zapřisáhlý nekuřák se pásku přestřihnout nezdráhal

Klaus je známý jako zapřisáhlý nekuřák. Do Kutné Hory prý ale přijel podpořit fungující firmu. Ta do rozšíření a modernizace provozu investovala 750 milionů korun a za poslední dva roky tak vytvořila 250 nových pracovních míst. Podle Klause jde o ukázku toho, že se kdysi privatizace podařila. „Ta firma od té doby funguje zcela mimořádným způsobem, takže to je úspěch našeho průmyslu,“ dodal.

Klaus otevřel závod Philip Morris (zdroj: ČT24)

Prezidentova kritika směšného boje EU s kuřáky

„Boj s kouřením je veden směšným způsobem, zákazy se nedá nic nikdy vyřešit,“ řekl prezident s tím, že takové jednání v minulosti vedlo k pašování a výrobě podomácku. Na dotaz novinářů, zda jeho návštěva v Kutné Hoře nemůže být brána jako podpora kouření, odpověděl, že nikoliv. „Podporuji boj s omezováním kouření vrchnostenským nařízením. To je něco jiného než podpora kouření,“ zdůraznil.

Podle ředitelky Philip Morris pro vnější vztahy Andrey Gontkovičové je tabákový průmysl v současnosti předmětem velmi silné regulace a Philip Morris podle ní už delší dobu regulaci podporuje. „Na druhé straně byla minulý týden spuštěna veřejná diskuse k tabákové směrnici, která přichází s nápady tuto regulaci velmi výrazně upravit. Budeme tyto trendy velmi důsledně pozorovat a do formulování finální regulace se budeme všemi legálními prostředky velmi aktivně zapojovat,“ dodala.

Nejvíce Čechů kouří cigarety od firmy Philip Morris

Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v Česku. Společnost, která je členem skupiny Philip Morris International, v ČR působí od roku 1992 a zaměstnává 1 200 lidí. Na trh dodává devět cigaretových značek, 64 variant cigaret a také dvě varianty sypaného tabáku pro ruční výrobu cigaret. V prvním pololetí letošního roku činil její podíl na trhu v České republice 54,3 procenta a na Slovensku 52,3 procenta.

  • Václav Klaus ve firmě Philip Morris autor: Mlejnková Alexandra, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1983/198236.jpg
  • Kouření autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1713/171221.jpg
Vydáno pod