Schváleno: Důchodci dostanou od ledna přidáno

Praha – Průměrný český důchodce si od ledna polepší o 371 korun a měsíčně tak bude od státu dostávat 10 494 korun. Valorizaci důchodů o 3,66 procenta dnes schválila vláda, rozhodla se tak pro minimální zákonem vyžadované zvýšení. Vzhledem k výši inflace si důchodci reálně polepší o 1,4 procenta. Přidáno dostanou poprvé po dvou letech.

„Vláda vycházela z toho, že došlo ke splnění valorizační podmínky, protože nárůst cen, který v tomto případě musíme počítat od poslední valorizace z léta roku 2008 do července letošního roku, byl 2,2 procenta,“ řekl na tiskové konferenci po jednání premiér Petr Nečas. Státní kasa pocítí valorizaci nárůstem výdajů o bezmála 12,9 miliardy.

Základní výměra důchodů se podle nařízení vlády zvýší o 60 korun na 2230 korun a procentní výměra každého důchodu přiznaného před koncem letošního roku o 3,9 procenta. Zvýšení se týká všech typů důchodů, tedy nejen starobních, ale taly invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích.

Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank:

„Vláda by mohla například změnit zákon a nepřidat důchodcům vůbec, mohla by snížit důchody nebo naopak přidat více, ale za cenu šrktů nebo zvýšení daní.“

Změny se dočkají i lidé, kteří začnou pobírat důchod po roce 2011. Zvýší se totiž všeobecný vyměřovací základ, koeficient pro jeho úpravu a částky pro stanovení redukčních hranic, na jejichž základě se vypočítá výše důchodu.

Stát bude muset víc zohlednit výši příjmu

Nový vyměřovací základ ale bude platit jen do konce příštího září. „Redukční hranice dojdou ještě změny v příštím roce v souvislosti s nálezem Ústavního soudu,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Podle Ústavního soudu totiž stát při výpočtu důchodů málo zohledňuje výši dosaženého výdělku a vláda tak bude ještě muset měnit způsob výpočtu důchodů.

Kabinet dnes rozhodl taky o přidání bojovníkům proti totalitě. O 3,9 procenta se zvýší příspěvky k důchodu pro účastníky odboje a politické vězně z dob komunismu. Samotná výše příspěvku se řídí podle délky odboje či věznění. Účastníkům odboje vyplácí stát 50 korun za každý měsíc odbojové činnosti, politickým vězňům z období komunismu pak po 50 korunách za každý měsíc vězení. Příplatky k důchodům v současnosti pobírá 23 tisíc lidí.