Češi málo pijí pivo, pivovary pláčou

Praha – Tuzemské pivovary letos vyrobí zhruba o osminu méně piva než loni. Dvojnásobné zrychlení poklesu produkce českému pivu předpovídá výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Poptávku po pivu prý k zemi stáhlo především jeho lednové zdražení v důsledku růstu spotřební daně. Pivovarníky dlouhodobě poškozuje také ekonomická krize.

Češi se učí pít nealkoholické pivo

V první polovině roku měly průmyslové pivovary v Česku výstav 7,3 milionu hektolitrů. Údaj však nezahrnuje produkci čtvrtého největšího výrobce piva v zemi Budějovického Budvaru. Ten svazu výsledky ještě nedodal. Loni však Budvar vyprodukoval 1,2 milionu hektolitrů. Češi do konce června vypili drtivou většinu z vyrobeného pěnivého moku, tedy přes šest milionů hektolitrů. Málo přes milion hektolitrů piva potom směřovalo do zahraničí.

Telefonát Jana Veselého (zdroj: ČT24)

V Česku se největší oblibě těší výčepní pivo. To se na spotřebě podílí 57 procenty. Upevňuje se však i pozice ležáků, jejichž podíl už tvoří 37 procent na tuzemské spotřebě. Roste také poptávka po nealkoholickém pivu, jehož podíl se blíží čtyřem procentům.

výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý

„První pololetí zaznamenalo celkový pokles poptávky po pivu, což přičítáme především dramatickému růstu spotřební daně u piva. Situaci nepochybně ovlivnila i přetrvávající ekonomická krize.“

Velké pivovarnické skupiny, kterým patří většina domácího trhu, v průběhu roku své výrobní výsledky zpravidla nezveřejňují. I tak jejich vyjádření naznačují trvající vývoj celého trhu. „V letošním roce došlo k dalšímu poklesu trhu, který byl způsoben kombinací dopadů ekonomické recese na spotřebitelské chování, výrazného navýšení spotřební daně a také dlouhotrvajícího chladného počasí,“ tvrdí mluvčí tuzemské pivovarské dvojky, Pivovarů Staropramen, Pavel Barvík.

Některým pivovarům se přesto daří

Mezi pivovary jsou ale i výjimky. Osmiprocentní nárůst za první pololetí výstavu hlásí například přerovský pivovar Zubr. „Na tuzemském trhu se zvýšila poptávka po našem jedenáctistupňovém pivu Zubr Gold a ležáku Zubr Premium. Nárůst výstavu byl částečně ovlivněn také vyšším exportem, a to zejména na Slovensko,“ řekla mluvčí pivovaru Zubr Hana Matulová, podle které přerovský pivovar zvýšil výrobu také v červenci a srpnu.

Krizi pocítily české pivovary už loni. Kvůli ní vyrobily o šest procent méně piva než o rok dříve. Celkový pokles výroby zhruba kopíroval snížení produkce pro tuzemský trh. Výrazněji klesl vývoz piva, který se snížil o více než desetinu. Export piva tak meziročně klesl poprvé v historii Česka. Produkce výčepních piv pro český trh klesla loni o desetinu, ležáků se naopak vyrobilo téměř o pět procent více než v roce 2008.