Přes Atlantik bude létat obří aliance British Airways a American Airlines

Londýn – British Airways a American Airlines začnou společně létat přes Atlantik. Na projektu se podílí i španělská Iberia, která se nedávno s britským přepravcem spojila. „Společné aktivity se spustí letos v říjnu,“ uvádí dnešní zpráva British Airways. Přáním aerolinek je zvýšení konkurence na trasách Evropa a Severní Amerika. Některé letecké společnosti ale toto spojení považují za monopolní.

Dohoda o dělení příjmů mezi aerolinkami se vztahuje na Evropskou unii, Švýcarsko, Norsko, Spojené státy, Kanadu a Mexiko. Souhlas ke spolupráci od regulátorů v Evropské unii a USA podniky dostaly již v červenci. Proti však výrazně vystoupil konkurenční dopravce Virgin Atlantic. Tvrdí, že tímto spojením vznikne monopolní monstrum. Právníci s takovým tvrzením nesouhlasí. „Zdá se, že Evropská komise prováděla standardní šetření, standardní řízení, a skutečně bych tuto záležitost považoval za důkladně prověřenou,“ tvrdí Miloslav Mastný z DLA Piper Prague LLP.

British Airways navíc připomněly, že jiné globální aliance dostaly od regulátorů souhlas ke společným transatlantickým letům již před lety. Nová aliance jim tak bude moci na těchto trasách konkurovat.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

analytik firmy Cyrrus Jan Procházka

„Jak Iberia, tak British Airways jsou ztrátové aerolinky. To znamená, pomůže jim to opravdu v tom, jakým způsobem se dělit o náklady, a vlastně ten společný systém by mohl přilákat i více lidí na jejich paluby a společně by je to mohlo stát zejména méně peněz.“

BA v dubnu odsouhlasily, že se s Iberií spojí za osm miliard dolarů. Vytvořily tak třetí největší leteckou společnost světa a přiblížily se spojení s American Airlines mateřské skupiny AMR.

Odvětví s dlouhodobě nízkými maržemi prochází rychlou konsolidací kvůli konkurenci nízkonákladových společností a dalším faktorům. Analytici říkají, že American Airlines potřebuje partnera k fúzi, aby v rámci nynější vlny konsolidace v americké letecké dopravě udržela s odvětvím krok.

British Airways
Zdroj: ČT24/British Airways