Včera stávka, dneska snížení ratingu - Španělsku se nedaří

Madrid – Španělský úvěrový rating se opět propadl. Tentokrát na něj sáhla mezinárodní ratingová agentura Moody's. Ta zemi známku zhoršila o jeden stupeň na Aa1 z nejvyšší možné úrovně Aaa. Důvodem jsou slabé vyhlídky ekonomického růstu země, které ztíží budoucí snižování rozpočtových deficitů. Moody's přikročila ke zhoršení úvěrové známky čtvrté největší ekonomiky eurozóny po vypuknutí dluhové krize zemí eura jako poslední ze tří světových agentur.

Současný rating by měl Španělsku vydržet

Agentura zatím s dalším zhoršením známky nepočítá. Nové hodnocení spolehlivosti španělských státních dluhopisů má totiž stabilní výhled. Moody's očekává, že španělská ekonomika v příštích letech poroste v průměru jen o jedno procento ročně. Čeká sice, že země letos a příští rok splní cíle ve snižování rozpočtového deficitu, poté však bude zlepšování veřejných financí vyžadovat další reformy.

Podle agentury je nyní Španělsko příliš závislé na stavebnictví, které po krachu stavebního trhu zažívá těžký propad. Odklon ekonomiky od tohoto sektoru bude trvat několik let. To, že se hodnocení snížilo jen o jeden stupeň, ovlivnil příslib vlády ke snižování deficitu veřejných financí. Ještě v červnu přitom Moody's naznačovala snížení až o dva stupně.

Ve Španělsku jsou tisíce prázdných bytů

Stavební boom, který během hospodářské krize ustal, patřil k pilířům španělské ekonomiky. Důsledky jsou katastrofální. Ve městě Seseňa poblíž Madridu je dnes přes dva tisíce volných bytů. Ti, kteří se do prázdných čtvrtí nastěhovali, si nemají kde nakoupit. Obchody v okolí totiž zkrachovaly. Radnice se dnes také soudí s developery o to, kdy má k domům vybudovat cesty.

„Domy nebo byty nebyly stavěny k tomu, aby se v nich bydlelo, ale aby se s nimi spekulovalo. Nerozhodovala aktuální potřeba. Lidé si vzali půjčku od banky a snažili se co nejrychleji zbohatnout,“ upozornil starosta Seseni Manuel Fuentes.

Agentura Moody's není jediná, která se rozhodla sáhnout na rating Španělska. Konkurenční agentura Fitch Ratings udržovala jeho hodnocení na nejvyšším stupni AAA do konce května, kdy jej snížila na AA-plus. Už v dubnu ke snížení španělského ratingu přikročila agentura Standard & Poor's, jejíž krok tehdy zvýšil nervozitu na finančních trzích a prohloubil jarní dluhovou krizi eurozóny.