Ceny v eurozóně rostou nejrychleji za téměř dva roky

Brusel - Meziroční míra inflace v eurozóně v září zrychlila na 1,8 procenta ze srpnových 1,6 procenta a je tak nejvýše za posledních 22 měsíců. Podle ekonomů stojí za zvýšení inflace především růst cen energií. Žádný útok na cíl Evropské centrální banky, která počítá s dvouprocentní inflací, se ale podle analytiků zatím konat nebude.

Ceny ropy se sice pohybují hluboko pod rekordy z roku 2008, cena za barel se ale v posledních týdnech přehoupla přes 75 dolarů proti 70 dolarům ve stejném období loňského roku. Růst spotřebitelských cen bylo možné předvídat také podle vývoje v největší ekonomice EU, tedy v Německu. Meziroční míra inflace tam zrychlila v září podle předběžných údajů na 1,3 procenta z jednoho procenta v srpnu.

„Spotřebitelské ceny v eurozóně by mohly v blízké době ještě trochu vyrůst kvůli cenám energie a vyšším cenám potravin. Ale po celý rok 2011 bude růst nejspíš jen velmi umírněný a zůstane hluboko pod inflačním cílem,“ předpověděl Howard Archer z IHS Global Insight.

Za současného vývoje nelze předpokládat, že by Evropská centrální banka nějak zásadně změnila svoji měnovou politiku. Úrokové sazby tak ještě nějakou dobu téměř jistě zůstanou na současné rekordně nízké úrovni 1 procenta.