Šéfy světových firem znervózňují státní dluhy

Praha – Rychle rostoucí státní dluhy dělají vrásky na čele šéfům světových firem. Podle průzkumu společnosti KPMG znepokojuje výše státního dluhu jejich země na 72 procent top manažerů. Vůbec nejčerněji přitom situaci vidí Češi, Slováci a Irové. Nejlepší cestou ke zvládnutí celkového zadlužení je podle šéfů firem snížení veřejných výdajů, především prostřednictvím snižování platů ve veřejném sektoru.

Průzkum provedla KPMG mezi 538 pracovníky firem ze 26 zemí. Pro omezování veřejných výdajů se vyslovilo 70 procent z nich. Víc než polovina by toho ráda dosáhla snížením platů státních zaměstnanců, přičemž třeba v Irsku se pro tento krok vyslovili všichni dotázaní manažeři. Naproti tomu ve Francii to bylo jen 12 procent. V Česku by policistům, učitelům, úředníkům a dalším státním zaměstnancům škrtalo na výplatní pásce 40 procent šéfů firem.

„V časech zhoršené hospodářské situace je volání po snižování veřejných výdajů poměrně časté. Podnikatelé po státních zaměstnancích chtějí, aby k zajištění vyšší efektivity a snížení nákladů přijali stejná opatření, jaká museli v nedávné minulosti udělat oni sami,“ uvedl partner KPMG zodpovědný za daňové poradenství Jan Žůrek.

Rozhovor s Janem Žůrkem (zdroj: ČT24)

Škrty se lidem nelíbí

Podobná situace je podle něj i v České republice. V nedávných volbách zvítězily strany s programem snížit deficit veřejných financí, konkrétní kroky ale pochopitelně vyvolávají vlnu nevole. Jedině větší soudržnost vládní koalice může tyto nepříjemné škrty, respektive následné reformy prosadit, poznamenal Žůrek.

Ve většině zemí respondenti bez problémů souhlasili s investováním veřejných peněz do infrastruktury, jen 24 procent hlasovalo pro řešení státního dluhu prostřednictvím snížení těchto investic. Téměř ve všech zemích zvolila většina respondentů zachování výše výdajů na infrastrukturu, například v Česku méně investic do infrastruktury podporuje 27 procent respondentů, na Slovensku deset procent a v Polsku dokonce jen sedm procent.

Pouhé zvýšení daní bez dalších promyšlených kroků bylo nejméně oblíbenou volbou. Toto řešení považuje za přijatelné jediné procento respondentů na celém světě. Přitom 19 procent manažerů by souhlasilo se zvýšením daní, pokud by sloužilo jen ke splacení dluhu a nebylo by součástí všeobecného zdanění.

V otázce, zda firmy již překonaly recesi, jsou nejoptimističtější manažeři z Brazílie, Indie a Hongkongu. Naopak Češi, Maďaři a Poláci jsou v tomto tvrzení spíše opatrnější. Podle Španělů a Irů se firmy z krize ještě nedostaly. „Zajímavé je, že nejoptimističtější jsou firmy podnikající v oblasti maloobchodu a finančních služeb,“ doplnil Žůrek.

Demonstranti zaplavili pražské ulice
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK
Vydáno pod