Schůzka Nečase s odbory skončila bez výsledku, o platech se ještě bude jednat

Praha – Večerní schůzka premiéra Petra Nečase s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem ve Strakově akademii ohledně desetiprocentního snižování platů zaměstnanců ve veřejné správě žádný konkrétní posun nepřinesla. Odbory i vláda stále trvají na svém. Oba muži dnes ale vyjádřili vůli k dalšímu jednání.

Odboráři si schůzku s vládou vyžádali proto, že chtěli znát výsledky jednání kabinetu z minulého týdne. Na dnešní schůzce vláda slíbila, že odborům svůj návrh pošle, aby mohla dále pokračovat odborná jednání mezi kabinetem a odbory.

Podle návrhu ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), který vláda před týdnem přijala, se má rozšířit možnost takzvaného pásmového odměňování. To by umožnilo zaměstnavatelům u jednotlivých pracovníků zvolit tarifní plat v celé škále mzdových stupňů bez ohledu na počet odpracovaných let. Konkrétní text zatím oficiálně zveřejněn nebyl. Podle neoficiálních informací se ale v zákoníku práce zachovají třídy a stupně v platových tabulkách, ale zruší se pasáže o zvyšování platů podle délky praxe.

Odbory by podle Zavadila uvítaly, kdyby i v příštím roce byl zachován současný stav v platovém systému státní správy. To by prý vytvořilo prostor pro změnu v dalších letech. Nečas zopakoval, že vláda trvá na desetiprocentním snížení mezd u státních zaměstnanců, a potvrdil, že chce kabinet rozšířit možnost pásmového odměňování.

„Bylo dohodnuto, že budou pokračovat jednání s tím, že tedy uzavřené není nic a že na té expertní úrovni za účasti ministra Drábka se budou řešit věci, jak postupovat v otázce platů, tabulek a vůbec dále,“ řekl po schůzce Zavadil. Výměna informací mezi vládou a odbory podle něj ale připomíná „Kocourkov“. „Doufám, že se to konečně dostane do normální situace,“ dodal.

Podle Nečase i Zavadila ale prostor k jednání existuje. Premiér považuje návrhy, které odsouhlasila vláda minulý týden, za nadále otevřené. „O konkrétní formě, jakou desetiprocentní redukce bude udělána, poběží dále jednání,“ řekl Nečas.