Irsko nepotřebuje finanční pomoc, myslí si šéf MMF

Berlín - Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn nepředpokládá, že by kvůli Irsku musel být aktivován záchranný fond Evropské unie, vytvořený pro případ finančních potíží jednotlivých zemí. Strauss-Kahn však v dnešním vydání německého listu Handelsblatt řekl, že MMF jako partner v tomto fondu je připraven pomoci. „Jsme v tomto procesu partnery, a pokud nás bude zapotřebí, budeme připraveni,“ řekl šéf MMF. EU s pomocí fondu založila v květnu pod dojmem šíření řecké dluhové krize do dalších ohrožených zemí eurozóny fond se zhruba 500 miliardami eur jako bezpečnostní síť pro členské země, které se dostanou do potíží.

Irsko čeká kvůli záchraně bank obrovský rozpočtový deficit, který může přesáhnout 30 procent hrubého domácího produktu. Ve čtvrtek vláda s centrální bankou odhadly, že k záchraně bank bude zapotřebí až 50 miliard eur, tedy 1,2 bilionu Kč, což je asi třetina ročního výkonu ekonomiky.

Situace Irska je však podle Strausse-Kahna odlišná od situace Řecka. „Ekonomický pokles v Irsku pokračuje, irská vláda však již podnikla sérii solidních fiskálních opatření,“ řekl šéf fondu.

Podle Strausse-Kahna Evropa stále ještě silně trpí důsledky finanční krize, což oslabuje růstové vyhlídky Německa. Největší evropská ekonomika letos výrazně oživila z loňské recese a ve druhém čtvrtletí zažila nejsilnější růst za dvacet let od sjednocení země.

„Druhé čtvrtletí bylo jistě velmi dobré. Stále však nevíme, zda je to pro Německo začátek nového růstového modelu, o čemž pochybuji, nebo zda je to jen určitý druh 'kalendářového efektu',“ řekl Strausss-Kahn.

MMF
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová