Největší aerolinky jsou na světě

Chicago – Největší letecká společnost je na světě. Americké letecké společnosti UAL Corp a Continental Airlines Inc. dnes totiž oficiálně završily dohodu. Nový přepravce vzniklý spojením v hodnotě 3,17 miliardy dolarů (56,4 miliardy korun) se jmenuje United Airlines. S akciemi nové holdingové firmy United Continental Holdings se začne obchodovat na burze v New Yorku pod symbolem UAL. Sloučením chtějí firmy do roku 2013 ušetřit jednu až 1,2 miliardy dolarů ročně.

Na vznik největších aerolinek se čeká už od května

O plánu na spojení formou výměny akcií se vědělo už od května. Evropská komise potom dohodu schválila v červenci a o měsíc později ji posvětilo i americké ministerstvo dopravy. Akcionáři obou společností odsouhlasili sloučení v polovině září.

Nová společnost s ročními tržbami přes 29 miliard dolarů bude sídlit v Chicagu. Řídit ji bude šéf Jeff Smisek a létat má do zhruba 370 destinací. United byly doposud třetím největším přepravcem v USA podle objemu přepravy a Continental Airlines čtvrté největší americké aerolinie. Nová firma odsune ne druhou příčku dosavadní jedničku, americkou společnost Delta Air Lines, která svoji pozici získala v roce 2008 spojením s konkurenční firmou Northwest Airlines.

Po spojení Continentalu a United už v USA zbydou pouze tři velké letecké společnosti s mezinárodní přepravou. Půjde o United, Delta a American Airlines. US Airways také létají do zahraničí, ale loni byla jejich mezinárodní letecká přeprava ve srovnání s American jen třetinová.

Slučování leteckých společností je v poslední době velmi časté. Hospodaření aerolinií těžce poškodila globální ekonomická recese, navíc letecké přepravce trápí nestabilní ceny pohonných hmot, konkurence nízkonákladových firem a vysoká kapacita na trhu. Spojením se tak snaží co nejvíce snížit své náklady.

Letadlo při odletu
Zdroj: ČT24