Hazard drží moravskou nezaměstnanost na uzdě

Brno – Ve střední a východní Evropě nemá Česká republika, co se týká výroby herních automatů a softwarů pro kasina, konkurenta. Nejvíce firem, které živí tento byznys, se nachází v okolí Brna a na Vyškovsku. Zatímco část veřejnosti proti hazardním hrám bojuje, v několika lokalitách na Moravě jsou lidé připraveni bránit je takřka vlastním tělem. Hrací automaty a kasina je totiž živí.

Jednou ze společností, která umí vyrobit herní automat do posledního šroubku, je European Data Project. Továrna v Rousínově u Brna poskytuje práci pro 1 300 lidí. Zaměstnanost v lokalitě je tak hluboko pod celorepublikovým průměrem. A to se nezměnilo ani během krize. Společnosti vyrábějící automaty, rulety, ale třeba i pokerové stoly se ukázaly být vůči poslední krizi imunní. Výrobci ani nemuseli snižovat platy.

Obchodní ředitel European Data Project Jan Zelko:

„Zaměstnáváme v současné době tisíc tři sta zaměstnanců. Od začátku roku to znamenalo nárůst o třicet procent a na okrese Vyškov jsme nejdůležitějším privátním zaměstnavatelem. V rámci středně-východní Evropy jsme rozhodně největším výrobcem výherních hracích přístrojů, kteří vyrábějí ten přístroj od začátku do konce. Od plechu až po finální montáž.“

Herní průmysl (zdroj: ČT24)

A nedaleko se nacházejí další podobné firmy. Například společnost SYNOT v Uherském Hradišti nebo Kajot v Brně. Herní průmysl na Moravě živí kolem dvou tisíc lidí. „Zaměstnáváme od řadových operátorů - tím myslím zaměstnanců výroby až po profesionální a špičkové IT pracovníky, grafiky, ekonomy, manažery,“ dodává Václav Harasta, obchodní ředitel firmy Kajot.

Tradice hazardu v Česku je dlouhá

Hazardní hry mají v tuzemsku navíc velmi silnou tradici. „První důkaz, že se na území České republiky hrály hazardní hry, je nález hracích kostek z keltského oppida u Strakonic. Ale co se týče skutečné průmyslové výroby, tak ta má tradici v první republice, kdy v Semilech začala výroba pana Vaňka. Ta vyráběla automaty, které se vyvážely do celého světa. Nejznámějším typem byl takzvaný forbes a několik těchto automatů v luxusním provedení našlo i cestu na dvůr etiopského císaře pro jeho osobní zábavu,“ vysvětluje sekretář a mluvčí Unie herního průmyslu ČR Andrej Čírtek.