Květnový bleskový propad burzy způsobila jediná objednávka

Washington / New York – Za bleskovým propadem akciových trhů ve Spojených státech, který se odehrál 6. května letošního roku, stojí jedna velká obchodní firma. Provedla totiž masivní prodejní příkaz na futures kontrakty. Ukázaly to výsledky vyšetřování, které dnes zveřejnily tamní regulační orgány - Komise pro cenné papíry spolu s Komisí pro obchodování termínových kontraktů na komodity.

Za propadem stojí jediná firma

Podle agentury Reuters prodejní pokyn zadala společnost Waddell & Reed. Prodávala takzvané e-mini, což jsou termínové kontrakty, které vycházejí z indexu S&P 500. K prodeji zadala 75 tisíc kontraktů, které se všechny zobchodovaly během zmíněných asi 20 minut. Ze zprávy obou regulačních orgánů vyplývá, že bleskový propad nastal krátce po tom, co velká obchodní firma aktivovala naprogramovaný prodejní pokyn. Učinila to totiž ve chvíli, kdy už byl trh pod prodejním tlakem. To spustilo dvě velké vlny, kdy téměř vyschla likvidita. Díky naprogramovaným pokynům totiž obchodníci rychle stáhli peníze z trhu.

makléř finanční společnosti Wedbush Morgan Michael James

„Já myslím, že většinu lidí z branže nic z té zprávě zase tak nepřekvapuje.“

„Neřekl bych, že by něco z té zprávy mělo lidi povzbudit, aby na strukturu trhu nahlíželi s větším uspokojením, nebo aby je to naopak ještě víc znepokojilo.“

Během necelé půl hodiny se tehdy Dow Jonesův index propadl asi o 1 000 bodů. Index potom několik minut chaoticky kolísal v obrovských výkyvech, aby v dalších asi 20 minutách téměř celou ztrátu smazal. Událost vešla do povědomí lidí jako „flash crash“.

Propad ukázal na nedokonalost systému

Bleskový propad trhů a jejich stejně rychlé zotavení byla až do zmíněné květnové epizody naprosto bezprecedentní událost. Ta podle kritiků jen odkryla hluboké nedostatky elektronického obchodování, jemuž nyní dominuje takzvané high-frequency trading. To se odehrává zcela v režii počítačových programů, které využívají sebemenších anomálií v kurzech.