Některé mikrovlnné trouby mohou u vás doma založit požár

Praha – Některé mikrovlnné trouby prodávané na českém trhu mohou být nebezpečné. Sdružení spotřebitelů TEST totiž odhalilo, že se přehřívá horní část jejich pláště. Teploty pláště překračují i hodnotu 100 stupňů Celsia. Lidé se tak mohou popálit. Mohou však vzplanout i předměty, které by se na horší části trouby nacházely. Časopis dTest proto zatím nedoporučuje spotřebitelům nákup těchto výrobků.

Trouby jsou nebezpečné při použití delších programů

Jde především o kombinované mikrovlnné trouby DeLonghi MW 500, Candy CMG 9423 DS a Samsung CE107B. Poslední z nich ovšem není v prodeji na českém trhu. Nad 100 stupňů Celsia u nich teplota pláště vystoupala po 30 minutách grilování, u Samsungu také po 60 minutách používání funkce horký vzduch.

šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová

„Občanské sdružení spotřebitelů TEST podá vzhledem k závažným zjištěním podnět České obchodní inspekci na prošetření bezpečnosti uvedených tří výrobků. Spotřebitelům doporučujeme uvedené modely kombinovaných mikrovlnných trub nekupovat.“

Sdružení TEST zkoumalo 26 mikrovlnných trub, z toho sedm kombinovaných s grilem a horkovzdušnou troubou, osm s grilem a 11 jednoduchých. Zjišťovalo u nich také kvalitu přípravy pokrmů, hlučnost nebo spotřebu elektrické energie.