Microsoft žaluje Motorolu kvůli patentům pro chytré telefony

Seattle – Největší světová softwarová společnost Microsoft se bude přít s výrobcem mobilních telefonů Motorolou kvůli porušování patentových práv. Microsoft už firmu i zažaloval. Tvrdí totiž, že Motorola ve svých chytrých telefonech s operačním systémem Android neoprávněně využívá devět jeho patentů.

Microsoft si za software nechá platit, Google ne

Microsoft za poplatek do mobilních telefonů poskytuje vlastní operační systém Windows. Systém Android vyvinula internetová společnost Google, která jej nabízí zdarma. Motorola podobně jako někteří další výrobci mobilů přešla k Androidu, protože jej považuje za atraktivnější variantu. Microsoft uvedl, že Motorola sice měla v letech 2003 až 2007 licenci na některé jeho technologie pro mobilní telefony, ale poté pokračovala ve využívání těchto technologií bez prodloužení licence.

Vyjádření Googlu

„Ačkoli nejsme v této žalobě žádnou stranou, stojíme za platformou Android a za partnery, kteří nám ji pomáhají vyvíjet.“

Žaloba Microsoftu je další z řady právních sporů mezi různými softwarovými firmami a výrobci mobilních telefonů ohledně vlastnictví patentových práv na technologie používané v chytrých telefonech. Kvůli porušování patentových práv na sebe vzájemně podávají žaloby například americká technologická společnost Apple a finský výrobce mobilů Nokia. Google je prý z kroku Microsoftu zklamán. Svým jednáním totiž podle ní ohrozí inovace v odvětví.

Vydáno pod