Čína Řecku nechá pomocnou ruku nataženou

Atény – Čína již dluhopisy od krizí zmítaného Řecka nakoupila. Při návštěvě země však čínský premiér Wen Ťia-pao Atény ujistil, že Číňané budou v těchto nákupech pokračovat. Dodal navíc, že Čína plánuje během pěti let zdvojnásobit roční hodnotu obchodu s Řeckem na osm miliard dolarů (přes 140 miliard korun). Řecký premiér Jorgos Papandreu označil záměr Číny nakupovat řecké dluhopisy za projev důvěry v Řecko.

Čína chce eurozóně pomoct překonat krizi

Zatím nabízí řecká vláda na trhu pouze krátkodobé dluhopisy, v příštím roce však hodlá obnovit prodej dluhopisů s delší splatností. Země se v květnu těsně vyhnula bankrotu díky záchrannému úvěru v celkové hodnotě 110 miliard eur (zhruba 2,7 bilionu korun) od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu.

čínský premiér Wen Ťia-pao

„Čína vynaloží velké úsilí, aby pomohla zemím eurozóny a Řecku překonat krizi.“

Obě země dnes podepsaly memorandum, ve kterém se zavázaly k podpoře investic. Řecké a čínské podniky navíc podepsaly řadu dohod, například v oblasti dopravy, cestovního ruchu, telekomunikací a stavebnictví. Uzavírání obchodních dohod se zeměmi, jako je Čína, by podle analytiků mělo podpořit důvěru řeckých spotřebitelů i podniků.

Z Řecka bude mít Čína překladiště pro východní Evropu

Do Řecka nezavítal čínský premiér už dvě desetiletí. V Aténách, kde se zdrží do 4. října, zahajuje čínský představitel své sedmidenní evropské turné. Z Řecka zamíří do Bruselu. Premiéra doprovází delegace desítky ministrů a řady obchodních činitelů, včetně guvernéra čínské národní banky a prezidenta jednoho z největších námořních přepravců na světě, čínského gigantu COSCO. Tato společnost se už od roku 2008 podílí na modernizaci řeckého přístavu Pireus.

Média se shodují v tom, že chce Čína z Řecka učinit hlavní transportní uzel pro svůj export v jihovýchodní a východní Evropě. Pro své výrobky prý plánuje velké překladiště poblíž přístavu Eleusis západně od Atén. Kromě toho Peking údajně projevil zájem o část řeckých železnic.