„Lesy ČR jsou sirotkem, o kterého stát nejevil zájem,“ tvrdí Fuksa

Praha – Největším problémem Lesů ČR je otázka, jak těžit dřevo po roce 2012. Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) v tomto ohledu i v ohledu na další lesní práce podniku chybí dlouhodobá koncepce, kterou by posvětila vláda. Lesy totiž po dlouhá léta stály na okraji zájmu státu, podotýká šéf resortu. To se podle něj má nyní změnit. Lesy ČR musí mít jasnou představu o tom, kam bude jejich podnikání směřovat. Přínosem to bude nejen pro investice, ale i třeba pro komunikaci s bankami i pro zpracovatele dřeva.

„Česká republika nemá dlouhodobou alespoň desetiletou koncepci Lesů ČR tak, aby ji schválila i vláda,“ prohlásil Fuksa v Otázkách Václava Moravce. To je podle něj chyba. Šéf resortu zemědělství ale zároveň upozornil, že to nutně nemusí znamenat uzavírání dlouhodobých smluv. U některých činností by to dokonce podle něj mohla být chyba.

„Pěstební činnost desetiletý plán – klidně ano – zpracování veškerého odpadního dřeva – jednoznačně ano, ale co se týče těžby dřeva a stanovení ceny pro stát, když se podíváte na desetiletý vývoj ceny, tak kdo tam stanoví tu desetiletou cenu? To jde velmi těžko, to by žádný ekonom nedokázal predikovat. Tam možná budeme v nějakých kratších časových sekcích,“ uvedl ministr.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Ivan Fuksa, ministr zemědělství

„Chci, aby Lesy ČR nebyly černou ovcí resortu zemědělství.“

Původně se však s desetiletými kontrakty na těžbu dřeva ve státních lesích počítalo. Obří tendr, který měl začít platit začátkem příštího roku a který kritizovali ekologové, politici, lesníci i antimonopolní úřad, ovšem Lesy ČR zrušily v polovině května. Jako nouzové řešení byly následně v polovině září vyhlášeny roční tendry na práce ve státních lesích v roce 2011.

Dlouhodobou koncepci vítají i živnostníci, obřího tendru se bojí

Dlouhodobá koncepce by se zamlouvala i malým podnikatelům v lesním hospodářství. „Dlouhodobá koncepce jako taková si myslíme, že by byla dobrá s tím, kdyby byly podmínky nastaveny jinak, než je tomu doposud,“ prohlásil předseda představenstva Sdružení živnostníků v lesním hospodářství Petr Šubert.

Zrušený obří tendr malé podniky považovaly za diskriminační. Smluvní územní jednotky totiž spojoval do vyšších celků. „Troufám si říci, že se tímto stáváme již delší dobu novodobými otroky těžebních firem,“ podotkl Šubert. Fuksa ovšem připomíná, že na malé podniky je pamatováno. 20 procent dřeva ze státních lesů se podle něj má prodávat na komoditní burzy v množství, ve kterém na ně dosáhne i běžný malý obchodník.

Kromě dlouhodobé koncepce má podle Fuksy Lesům ČR usnadnit podnikání jejich přeměna na akciovou společnost. K té by mohlo dojít už v příštím roce. A těžit by z ní mohl i stát. Část nerozděleného zisku firmy by mohla být použita na financování důchodové reformy, čímž by vláda získala až sedm miliard korun.

Práce v lese
Zdroj: ČT24
Vydáno pod