Vyhlídky eura jsou bez reforem ponuré, tvrdí slavný ekonom Stiglitz

Londýn - Pokud Evropa nesáhne k účinným reformám a nepomůže slabším členům, jsou vyhlídky jednotné evropské měny euro bledé. V doslovu ke své knize Freefall (Volný pád) to tvrdí bývalý hlavní ekonom Světové banky a nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz. Zmiňuje se rovněž o Španělsku, kde je podle něj možná jen otázkou času, než na něj zaútočí spekulanti.

„Eurozóna potřebuje lepší hospodářskou spolupráci. Ne takovou, která pouze vynucuje rozpočtová pravidla, ale takovou spolupráci, která zajistí, že když se některé země setkají s velmi nežádoucími šoky, ostatní jim pomohou,“ píše Stiglitz v doslovu, jehož úryvky zveřejnil britský nedělník Sunday Telegraph. Evropa vytvořila solidární fond, aby do Evropské unie pomohla novým členům. Už ale nedokázala vytvořit solidární fond, který by pomohl částem eurozóny, kde hrozí potíže. Bez takového fondu jsou budoucí vyhlídky eura ponuré.

Na adresu Španělska Stiglitz řekl, že nutné výdajové škrty patrně ještě zhorší zaměstnanost, která je už teď na 20 procentech. Povedou ale zřejmě také ke zpomalení hospodářského růstu, takže prostor pro zlepšení fiskální situace země nebude velký. „Španělsko možná vstupuje do jakési spirály smrti, v které se před deseti lety ocitla Argentina,“ upozornil Stiglitz.

Ten získal Nobelovu cenu v roce 2001, kdy mimo jiné předpověděl, že dolar má před sebou období vytrvalého poklesu. To se beze zbytku vyplnilo. Tvrdé kritice pak Stiglitz podrobil kuponovou privatizaci v České republice. „Teprve když Argentina přestala vázat kurz měny na dolar, začala růst a deficit se začal snižovat. Spekulanti zatím na Španělsko nezaútočili, to ale může být jen otázkou času,“ uvedl Stiglitz. Euro podle něj postrádá institucionální podporu, která je nutná k tomu, aby jednotná evropská měna mohla fungovat.

Ne všichni ale se Stiglitzem souhlasí. Analytik společnosti Fxprimus.com Mario Singh dnes ve finanční televizi CNBC řekl, že se Stiglitz mýlí. Euro prý bude k dolaru dál zpevňovat, i když už má za sebou výstup na sedmiměsíční maximum. V delším časovém horizontu má ale prý Stiglitz pravdu a další podpůrné kroky americké centrální banky dolar oslabí ještě víc. Stiglitz se minulý týden vyjadřoval i k mladým tržním ekonomikám, souhrnně označovaným jako emerging markets.

Tyto země si podle něj poradí i se slabým dolarem, což platí i o zemích, jako je Brazílie, Indie a Čína. Podle Stiglitze je nepochybné, že Spojené státy se uchylují k oslabení dolaru, aby měly konkurenční výhodu. Hlavním problémem, který tíží americkou ekonomiku, je podle Stiglitze vysoká nezaměstnanost. Ta se drží těsně pod deseti procenty, a i když měla ekonomika v posledním roce snahu růst, nezaměstnanost prakticky zůstala na stejném místě.