Brány továrny Opelu v Antverpách se mají uzavřít

Antverpy - Továrna německé automobilky Opel v belgických Antverpách bude na konci roku uzavřena. Podle belgického odborového svazu ACV-CSC Metea se totiž nepodařilo nalézt nového investora, který by zajistil pokračování jejího provozu. Největší americká automobilka General Motors, mateřská společnost Opelu, podle svazu dospěla k závěru, že žádný z potenciálních investorů nesplnil její podmínky pro převzetí továrny.

Podle vedení automobilky žádný z potenciálních investorů nepřišel s adekvátním plánem: „V souladu s naším známým restrukturalizačním plánem budeme ve výrobě v Antverpách pokračovat do konce letošního roku. Poté bude výroba zastavena a továrna uzavřena.“

Společnost GM informovala o záměru zbavit se v rámci restrukturalizace Opelu antverpského závodu již v lednu. Dodala však, že továrna by mohla zůstat v provozu, pokud by se podařilo nalézt nového investora do konce září.

Původně antverpská továrna zaměstnávala 2 500 lidí, zhruba polovina pracovníků již ale závod opustila. Nalezení nového investora představovalo poslední naději na záchranu podniku. GM původně hodlala prodat divizi Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Automobilka se ale nakonec rozhodla, že si divizi ponechá a sama provede její restrukturalizaci.

Opel
Zdroj: ČT24/AP Photo