Klaus: Finanční dohled EU je cestou k záhubě

Brusel - Český prezident Václav Klaus dnes během návštěvy Bruselu ostře kritizoval posilování finančního dohledu v rámci Evropské unie. Debaty, které se přitom nedávno kolem nové podoby dohledu na poli unie vedly, byly nesmírně složité. Europoslanci dali reformě definitivně zelenou teprve 22. září. Fungovat by měla začít již od začátku příštího roku.

„To je podle mého názoru cesta k záhubě. A já to kritizuji úplně stejně, jako to kritizuje naše centrální banka. Tudy cesta nevede,“ prohlásil Klaus před summitem více než čtyř desítek evropských a asijských zemí.

Reforma má podle zastánců zabránit opakování finanční krize z let 2008 a 2009. Česku od začátku jednání vadilo, že nové dohledové orgány by mohly zasahovat do chodu jednotlivých finančních institucí a jejich slovo by bylo větší než slovo národních regulátorů. Podobné výhrady měla původně i Velká Británie, ta se ale nakonec spokojila s tím, že jeden z úřadů dohledu bude sídlit v Londýně.

Podstatu unijního finančního dohledu mají tvořit čtyři nové instituce. Na banky, pojišťovny a finanční trhy budou dohlížet tři z nich. Čtvrtá má sledovat vznik případných rizik v členských státech EU pro celou unijní ekonomiku.